A pudingos kráter szeletet próbáltam egészségesebb verzióban elkészíteni, durum liszttel és hozzáadott cukor nélkül. Egyszerű és mutatós süti, sőt különböző íz variációkban is lehet készíteni, annak függvényében, hogy épp milyen ízű pudingport használunk. A tetejét megszórhatjuk kevés por eritrittel, akár édesített tejfölt is simíthatunk a még forró sütemény tetejére, de mi nem rajongunk érte, ezért ez elmaradt.
Hozzávalók a tésztához:
- 1/2 cs sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 4 tojás
-1 csipet só
- 16 dkg eritrit
- 1,3 dl tej
- 0,5 dl olaj
Hozzávalók a pudingos részhez:
- 3 ek eritrit
- 4 dl tej
Elkészítés:
Előbb a pudingot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Akár előző nap is elkészíthetjük.
A pudingport az eritrittel együtt egy edénybe szórjuk, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a megmaradt tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.
A piskótához egy tálba mérjük a durum lisztet, a sütőport és a kakaóport, és elkeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata, majd az olajat is hozzáadva tovább habosítjuk.
Több részletbe, váltakozva hozzákeverjük a tejet és a sütőporos lisztet, majd fellazítjuk pár evőkanálnyi tojáshabbal. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a megmaradt tojásfehérje habot, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Nagyon mutatós, egy kis gyümölcs talán még feldobná. :-P
VálaszTörlés