2023. június 21., szerda

Klasszikus gyümölcstorta

Teljesen megfeledkeztem erről a klasszikus gyümölcstortáról, nem is emlékszem mikor készült utoljára, pedig milyen finom és dekoratív tud lenni. Aztán pár hete a férjem vaníliás - epres sütire vágyakozott, és hirtelen beugrott ez a retro süti. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészült, könnyed sütemény, és ami jó benne, hogy kedvünk szerint díszíthetjük. Nálunk most eperrel készült, de télen, nyáron, bármilyen idény gyümölccsel készítjük, biztos mindenki kedvence lesz. Nálunk biztos terítékre kerül még, hisz most jön igazából a finom gyümölcs szezon. :)

Hozzávalók a piskótához:

- 3 tojás
- 1 csipet só
- 6 dkg kristálycukor
- 1 vaníliás cukor vagy 1 mk vanília paszta
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
- 6 dkg finomliszt

Hozzávalók a krémhez:

- 1 csomag főzhető vaníliás pudingpor
- 3-4 ek cukor
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj

+ kb. 20 dkg eper

+ 1 csomag tortazselé
- 1 ek cukor
- 2 dl víz

Elkészítés:

Az egész tojásokat a sóval elkezdjük habosítani, és amikor a térfogata kezd növekedni, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és jó habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Ekkor hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliát, és tovább keverjük. 

Ezután 2-3 részletbe hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan, körkörös mozdulatokkal egy spatulával beleforgatjuk.

Kivajazott és kilisztezett gyümölcstortaformába simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!
A kész piskótát pár percig a formába hagyjuk pihenni, majd óvatosan egy rácsra borítjuk. Teljesen kihűtjük. 

A pudingport a cukorral együtt egy kisebb lábasba szórjuk, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a megmaradt tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük. Ekkor tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és tetszőleges formára szeleteljük, vágjuk.

A kihűlt vajas vaníliakrémet robotgéppel simára keverjük, majd az ugyancsak teljesen kihűlt piskótára simítjuk. Tetejét kirakjuk a eperrel, majd a tasakon leírtak alapján elkészített tortazselét óvatosan az eperre kanalazzuk, középről kifele haladva, hogy minden eperszeletre kerüljön.

Hűtőbe tesszük legalább 1 órára, majd szeletelve kínáljuk.

2 megjegyzés: