2023. július 26., szerda

Áfonyás - vaníliás túrótorta



Minden születésnap egy-egy évforduló is az ember életében. Ez alkalommal nem az évszám gyarapodása jelentette a születésnap fontosságát, inkább az, akinek készült ez az áfonyás - vaníliás túrótorta. Remélem, hogy még sok-sok tortát fogok sütni ennek a kisembernek, és fogjuk közösen köszönteni. :)
Amilyen nagy szeretettel készült a torta, olyan nagy sikere is volt.
Az igazság az, hogy nem sütés nélküli torta volt tervezve erre a jeles alkalomra, de mivel az elmúlt időszakban igen nagy volt a hőség, inkább mellőztem a sütő bekapcsolását. Megmentett most a babapiskóta, hisz nemcsak a piskótát helyettesítette, de még a díszítésben is szerepe volt, szép mutatós lett a torta külleme. Jól behűtve, nem is kell más desszert a nyári hőségben, garantáltan sikere lesz kicsiknél, nagyoknál egyaránt.

Hozzávalók az áfonyaszószhoz:

- 30 dkg áfonya
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint

Hozzávalók az áfonyás túróréteghez:

- 30 dkg tehéntúró
- 6 ek áfonyaszósz
- 8 dkg méz
- 1 mk vanília paszta
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 2 1/2 zselatinlap
- 2 dl cukrozatlan tejszín

Hozzávalók a vaníliás pudingréteghez:

- 1 csomag főzhető vaníliás pudingpor
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- 3 dl tej
- 1,5 dl cukrozatlan tejszín
- 2 1/2 lapzselatin

Hozzávalók az áfonyazseléhez:

- a megmaradt áfonyaszósz
- 1 lapzselatin

+ 24 db babapiskóta

Megj.: A hozzávalóknál szereplő méz helyett, lehet nyugodtan cukrot használni, vagy ha cukormentes süteményt szeretnénk, akkor bármilyen más cukorhelyettesítőt.

Elkészítés:

Először az áfonyaszószt készítjük el, hogy legyen ideje meghűlni amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Akár előző nap is elkészíthetjük.
Az áfonyát a mézzel együtt egy kis lábasba mérjük, majd alacsony lángon, pár perc alatt összeforraljuk. Ha már levet eresztett, levesszük a lángról, és botmixerrel pépesítjük. Teljesen kihűtjük.

Egy 20 cm-es tortaforma oldalát körberakjuk babapiskótával, majd az alját is kirakjuk vele.

A túrót az áfonyaszósszal, a méz felével, a vaníliával és a citrom lereszelt héjával botmixerrel átkeverjük. A kifacsart citromlevet a megmaradt mézzel együtt egy kisebb lábasba tesszük, és addig melegítjük, amíg a méz teljesen felolvad. Levesszük a lángról, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk az áfonyás túróhoz, és alaposan elkeverjük. 
A hideg tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a túrós masszához forgatjuk. Az így kapott túrókrémet óvatosan a formába simítjuk, ügyelve hogy a babapiskóták ne mozduljanak el. Hűtőbe tesszük, amíg elkészülünk a pudingos réteggel.

A pudingport egy nagyobb lábasba tesszük, majd kevés tej hozzáadásával csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet és a mézet is, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
Ekkor a kihűlt pudingot robotgéppel simára keverjük.
0,5 dl tejszínt felmelegítünk, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz, és alaposan elkeverjük. 
A többi tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a pudingos masszához forgatjuk.
Rásimítjuk az áfonyás túrómasszára, és visszatesszük a hűtőbe legalább 3-4 órára. Nálam egész éjszakára.

Reggel a megmaradt áfonyaszószból elveszünk 2 evőkanálnyit, felmelegítjük, majd a lángról levéve,  feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapot. Hozzáöntjük a megmaradt áfonyaszószhoz, és alaposan elkeverjük. 
Ráöntjük a torta tetejére, és dermedésig visszatesszük a hűtőbe. 
1-2 óra alatt jól megdermed, szépen lehet szeletelni.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a tortád, és biztos nagyon finom is volt! Isten éltesse a kisembert, és sok boldogságot kívánok neki, így ismetetlenül is 😊!

    VálaszTörlés
  2. Igazán gyönyörűséges torta került ki a kezeid közül, remélem, a kisember is így találta! <3

    VálaszTörlés