2024. január 16., kedd

Csicseriborsó Nutella

A mogyorókrém az egyik gyengém, talán az egyetlen bolti édesség, aminek nehezen vagy néha egyáltalán nem tudok ellenállni. Tudom, hogy nagy kalóriabomba, és nem a legegészségesebb dolog, de mégis nehéz lemondani róla. Ezért is vásárlok minél ritkábban bolti mogyorókrémet, talán 3-4 havonta csak, és inkább itthon próbálok házilag készíteni. Legtöbbször csokoládés mogyorókrémet készítek, aminek a receptjét ide kattintva találod, viszont nemrég kipróbáltam egy újabb mogyorókrém helyettesítőt, a csicseriborsó Nutellát. Egészséges hozzávalókból készült, nincs benne hozzáadott cukor, gluténmentes is, és ha a tejet lecseréljük növényi tejre, még vegán is lesz. Igaz, hogy nem adja vissza a bolti Nutella ízét, hisz nincs benne mogyoró, viszont ez a csokoládékrém is nagyon finom lett. Csak ajánlani tudom, hogy ti is próbáljátok ki! :)

Én készítettem mellé sült sütőtökös gofrit, és azzal fogyasztottuk, de palacsintába is nagyon finom, zabkására, pirítósra is kenhetjük, kekszet is tölthetünk vele, sütemények krémébe tehetünk, péksütemények, kalácsok töltelékeként is finom lehet. Végtelen sokféleképpen fellehet használni.
Ha megkeményedne, nyugodtan tegyétek pár másodperce a mikróba, és egy tökéletes, kenhető állagú krémet kaptok.

Hozzávalók:

- 1 konzerv csicseriborsó (25 dkg)
- 1 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 7 db magnélküli datolya
- kb. 0,5 dl forró víz
- 1 csipet só
- 1 tk vanília paszta / vanília kivonat

Megj.: A csicseriborsó levét fogjuk fel, és készítsünk belőle csokoládémousse-t. A receptet ide kattintva érheted el. Ha most nem is készítenéd el a csokimousse-t, nyugodtan fagyazd le a csicseriborsó levét, jó lesz később is.

Elkészítés:

 A datolyát kisebb kockákra vágjuk, majd ráöntjük a forró vizet, és állni hagyjuk legalább 15 percet.
Annyi vizet öntsünk rá, hogy jól ellepje a datolyát.

A két fajta csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.

Leöntjük a csicseriborsó levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk lecsepegni, majd egy késes aprítóba vagy turmix gépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt. Addig turmixoljuk, amíg egy egynemű, krémes masszát kapunk. Ha túl sűrűnek ítéljük, adjunk hozzá még egy kevés tejet.

Kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, adhatunk hozzá egy kevés mézet.

3 megjegyzés:

  1. Erről a különlegességről még nem is hallottam, de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Nahát, izgalmas alternatívának hangzik, lehet, hogy kipróbálom...

    VálaszTörlés
  3. Izgalmas. Még nem is hallottam róla.

    VálaszTörlés