2024. január 12., péntek

Vöröslencse krémleves

Egy kicsit késve is, de szeretnék mindekinek egy Boldog Új Évet kívánni! Hozzon az új év egészséget, szeretetet és sok örömöt! Minden jót kívánok, amit csak szeretnétek! :)

Nálunk pillanatok alatt elteltek az ünnepek, talán gyorsabban is mint a megszokott mindennapjaink, és szegény blogra ismét nem jutott idő. Pedig sok finomság készült, lett volna amit posztolni, de majd a következő adventi időszakban, amikor újra aktuálisak lesznek ezek a sütik, ételek, felkerülnek majd a blogra. :)

És akkor kezdjük az új évet ezzel a selymes vöröslencse krémlevessel. Nemcsak, hogy egy finom leves, de még egészséges és tápláló is. Gyorsan és egyszerűen készül el, nem kell beáztatni előzőleg a lencsét, órákat sem kell főzni, szóval egy kiváló választás, ha nincs időnk vagy kedvünk órákat tölteni a konyhába, de mégis egy finom, tartalmas levesre vágynánk. Azt megjegyezném, hogy a leves másnapra besűrűsödik, viszont egy kevés víz hozzáadásával hígíthatjuk, újra elérhetjük a kívánt állagot. 

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab édesburgonya (21 dkg tisztán mérve)
- 4-5 darab sárgarépa (25 dkg tisztán mérve)
- 25 dkg vöröslencse
- 1 tk szárított kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
- kb. 1,5 - 2 dl víz

Feltétnek:
- pirított kenyérkocka
- szezámmag vagy bármilyen magvak
- sárgarépachips vagy más zöldségchips

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk.

Az édesburgonyát és a sárgarépát is megpucoljuk, és feldaraboljuk. 

Megj.: A zöldségeket nem kell szép egyformára vágni, mert a végén úgy is leturmixoljuk az egészet.

Egy lábasba, a felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már kezd összeesni és üvegessé válni, hozzáadjuk a feldarabolt édesburgonyát és sárgarépát. Összeforgatjuk, és pár percig tovább pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a vöröslencsét, a kakukkfüvet és sózzuk, borsozzuk, végül ráöntjük a vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük alacsony lángon kb. 25-30 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha szükséges, közben még adunk hozzá vizet.

Ezután krémesre turmixoljuk, miközben 1 ek vajat is hozzáadunk.

Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel hígítjuk, amíg elérjük a kívánt állagot. 

Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.

Pirított kenyérkockával és sárgarépachips-el, valamint szezámmaggal és apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.

Recept innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése