2024. március 25., hétfő

Sós mázas perec

Van nekem egy sós rágcsákat kedvelő férjem, kinek nem lehet eleget készíteni az ilyen sós nassolni valókból. Ha eltelik egy hét, s nem készült valamilyen sósság, már jön a reklamáció, hogy milyen rég nem volt sós süti, pedig milyen jó lenne. Legutóbb valami nagyon sósra vágyott, így gondoltam, hogy a retro sós perechez hasonlóan, ezekre a kis perecekre is csurgatok sós mázat, így biztos elég sós lesz. Nem tévedtem, kiválóan vizsgázott ez a sós mázas perec, maximális volt az elégedettség. :)
A közelgő Húsvétra is jó választás lehet a sok édes sütemény mellé, de akár egy kirándulásra is magunkkal vihetjük, nagyon finom.

Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 12 dkg vaj
- 1/2 cs instans élesztő
- 1 tojássárga
- 3-4 ek tejföl

Megj.: - a teljes kiőrlésű lisztet nyugodtan lehet helyettesíteni finomliszttel, 
- a tejföl mennyisége függ a liszt(ek) minőségétől.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Hozzávalók a sós mázhoz:

- 1 tk só
- 2 csapott ek liszt
- kb. 0,2-0,3 dl víz

Elkészítés:

A kétféle lisztet és a sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojássárgát is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formázható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Egy tiszta konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, végül lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.


Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 - 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sós mázhoz a lisztet a sóval elvegyítjük, és elkeverjük annyi vízzel, hogy egy nem túl híg, de még folyós, sűrű palacsintatészta állagot kapjunk.

Amikor a perecek már színt kaptak, kivesszük a sütőből, rácsorgatjuk a sós-lisztes öntetet, és visszatesszük a sütőbe még kb. 2-3 percre.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon helyes pereseket sütöttél, finomak lehettek. Ilyen perecformám nekem is van, sajnos elég ritkán jut eszembe hogy használjam, pedig nagyon praktikus 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nagyon finomak voltak. :)
      Én is elég ritkán használom a perec kiszúrót, gyorsabban megy ha egyszerűen felvágom a kinyújtott tésztát rudakra.

      Törlés
  2. Óh, de csodásak lettek ahogy csillognak... Áldott Húsvétot kívánok! <3

    VálaszTörlés