2024. november 28., csütörtök

Sárga tetejű diós sütemény


Az adventi időszak közeledtével, lassan előkerülnek a még tavaly készült ünnepi sütik, amelyeket még nem sikerült közzétennem. Ez a sárga tetejű diós sütemény volt a tavaly az egyik újdonság és egyben nagy kedvenc az ünnepi sütemények között. Hasonlít a zserbóra, de a tetején levő máznak köszönhetően, mégis más. Nagyon ízlett mindenkinek, gyorsan fogyott a süteményes tálról. 
A receptért nagy köszönet Gerdinek! Amit én változtattam rajta, hogy kevesebb cukrot használtam, de másképp tökéletes a recept. A tésztával könnyű dolgozni, nem szakad, nem morzsálódik, könnyen nyújtható. Már más süteménynél is felhasználtam a lapokat, és ott is csillagos ötösre vizsgázott. Csak ajánlani tudom nektek is a süti elkészítését. Ha szeretitek a zserbót, akkor ez a sütemény is nagy kedvenc lesz.

Hozzávalók a lapokhoz:

- 50 dkg finomliszt
 -1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 1 cs sütőpor
- 1 tojás
- kb. 4-5 ek tejföl

Megj.: A tejföl mennyisége a liszt minőségétől és a tojás nagyságától függ!

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 üveg sárgabaracklekvár (kb. 10 ek vagy 45 dkg)

Hozzávalók a mázhoz:

- 3 tojássárga
- 10 dkg porcukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a sót és a porcukrot egy edénybe szitáljuk, majd elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd rászórjuk a sütőport és a vaníliás cukrot. Kicsit elkeverjük, majd közepében kis fészket alakítunk ki, és beletesszük a tojást. Végül összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

3 egyforma részre osztjuk, kis gombócokat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

A töltelékhez elkeverjük a diót a cukorral és a citromhéjjal.

Ekkor a tésztákat egyenként, lisztezett felületen kb. 28x32 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Az első lapot óvatosan átemeljük egy vajazott, lisztezett tepsibe (vagy sütőpapírt is lett használni a tepsi aljára), majd vastagon megkennünk a lekvárral és rászórjuk a diós keverék felét. Erre ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Ezt is megkennünk vastagon lekvárral majd megszórjuk a megmaradt diós keverékkel. Végül beborítjuk a harmadik kinyújtott lappal.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük, vagy amíg a teteje szépen megpirul.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A mázhoz a tojássárgát a porcukorral habosra keverjük, majd a sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük.

Tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

1 megjegyzés: