Az ünnepekre készülődve, a hagyományos aprósütemények mellett, szeretek kipróbálni nálunk nem megszokott, nem mindennapi kekszeket, aprósütiket is. Különlegességük megnyilvánulhat az ízvilágban, alapanyag használatban, akár formában is.
Ma is egy ilyen, klasszikusnak nem mondható kekszet hoztam, a cukorpálca kekszet. Elkészítése egyszerű, viszont egy kicsit időigényes. Egy jó családi program is lehet ha gyerekekkel készítjük, a kis kezecskék ügyesen tudják a golyókat formázni, a hengereket sodorni. :)
Én most vaníliát és kakaót használtam ízesítésnek, de az adventi időszakban nyugodtan használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket az egyik tésztában, vagy csak fahéjat, kardamomot, szegfűszeget és társait. Hogy még ünnepibbé tegyük, piros és/vagy zöld ételfestékkel megszínezhetjük a tésztákat, így még varázslatosabbá téve az ünnepi süteményes tálat.
Én most vaníliát és kakaót használtam ízesítésnek, de az adventi időszakban nyugodtan használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket az egyik tésztában, vagy csak fahéjat, kardamomot, szegfűszeget és társait. Hogy még ünnepibbé tegyük, piros és/vagy zöld ételfestékkel megszínezhetjük a tésztákat, így még varázslatosabbá téve az ünnepi süteményes tálat.
Közben Katalin blogjátékot hirdetett a 14. születésnapja alkalmából, "Mikulásra várva" címszóval. Én ezzel a cukorpálca keksszel szereznék jelentkezni a játékra, és kíváncsian várom, hogy a többiek milyen mikulászacskóba valókat készítettek. :)
Hozzávalók:
- 20 dkg puha vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 1 csipet só
- 32 dkg finomliszt
- 1 ek kakaópor
- 1 csipet só
- 32 dkg finomliszt
- 1 ek kakaópor
Elkészítés:
A puha vajat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Tovább keverve hozzáadjuk a tojássárgát, végül a lisztet és a sót, és egyneművé dolgozzuk.
Ekkor a tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd az egyik tésztához hozzádolgozzuk a kakaóport.
(Szüksége esetén hozzáadhatunk 1 tk vizet, ha nem állna össze a tészta.)
(Szüksége esetén hozzáadhatunk 1 tk vizet, ha nem állna össze a tészta.)
Mindkét tésztát folpackba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Ezután mindkét masszából kb mogyorónyi nagyságú golyókat formázunk.
Megj.: Lehet kisebb vagy nagyobb darabokra is osztani, annak függvényében, hogy milyen nagy cukorpálca kekszeket szeretnénk.
Megj.: Lehet kisebb vagy nagyobb darabokra is osztani, annak függvényében, hogy milyen nagy cukorpálca kekszeket szeretnénk.
Ekkor minden golyócskából kb. 10-12 cm hosszú hengert sodrunk, majd egy világos és egy barna hengert óvatosan összefonunk, és végüket egy kicsit összenyomjuk. Én nagyon óvatosan egy kicsit átsodortam, hogy "egybeolvadjanak" a színek, de ez akár el is hagyható.
Az így kapott formát pálca alakban meghajtjuk és a tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nagyon tetszik, nem vagyok a csavarásokban szuper de egy próbát lehet hogy elkövetek fél adagból.
VálaszTörlésNagyon ötletes, örülök, hogy jöttél játszani!
VálaszTörlésNagyon ötletes és biztos finom is.
VálaszTörlés