2024. december 6., péntek

Diós csillagkalács teljes kiőrlésű lisztből


Pontosan két évvel ezelőtt készült ez a diós csillagkalács, Advent első vasárnapjára. Akkor nem került sorra a közzététele, de most újra eljött az adventi időszak, így nagyon aktuális ez mutatós csillagkalács.  
Bonyolultnak tűnhet a formázása, de higgyétek el, egyáltalán nem az. Talán egy kicsit időigényesebb az elkészítése, mint egy fonott kalácsnak, de szerintem megéri rászánni az időt, mert csodaszép lesz a végeredmény. Biztos vagyok benne, hogy mindenki rácsodál majd, hogy milyen látványos és finom kalács készült az ünnepi asztalra. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz
- kb. 2,3 dl tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 3 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 2,1 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- kb. 0,5 dl forró tej

Megj.: Mi nem szeretjük túl édesen, de ti kóstoljátok meg a tölteléket, és ízlésetek szerint adjátok hozzá az édesítőt.

Tetejét lekenni: 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet. Rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. Vigyázzunk arra, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk, ne legyen túl folyós.

Ezután, a megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és kis cipókat formálunk belőle. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük.

Ekkor enyhén lisztezett felületen, a tésztagombócokat egyenként kb. 25 cm-es körré nyújtjuk.  A kinyújtott első körlapot egy sütőpapírra helyezzük, majd egyenletesen rákenjük a töltelék felét. Beborítjuk a második körlappal, rákenjük a maradék tölteléket, majd végül befedjük az utolsó körlappal.

A belső részt 8 egyenlő cikkre vágjuk, ügyelve, hogy a külső rész egybe maradjon. 


Ezután minden cikk közepén egy bemetszést ejtünk, továbbra is vigyázva, hogy a külső rész egyben maradjon.


Mindegyik cikk végét alulról átbújtatjuk a vágáson, majd a sütőpapírral együtt óvatosan átemeljük egy tepsire.



Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2 megjegyzés: