A karácsonyi asztalról nem hiányozhat a kalács. Nálunk általában dióval vagy mákkal töltött kalácsok készülnek, de a tavaly mogyorókrém és darált törökmogyoró keverékével töltöttem meg. Valami fenségesre sikerült, nagyon finom volt. És, hogy a formája se legyen unalmas, kalácskoszorúnak formáztam. Ez a rusztikus külsejű, de mégis nagyon látványos kalácskoszorú az egyik kedvenc kalács formázásom. Egy példa arra, hogy könnyen és egyszerűen lehet látványos kalácsot varázsolni az ünnepi asztalra.
Ha ti is eltérnétek egy kicsit a hagyományos ízektől és formáktól, készítsétek el ezt a mutatós és finom törökmogyorós kalácskoszorút. :)
Ha ti is eltérnétek egy kicsit a hagyományos ízektől és formáktól, készítsétek el ezt a mutatós és finom törökmogyorós kalácskoszorút. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- kb. 2,2 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 23 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 17 dkg finomliszt
- 3/4 cs. szárított élesztő
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 23 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 17 dkg finomliszt
- 3/4 cs. szárított élesztő
- 3 dkg olvasztott és kihűtött vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a lisztek minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 2 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg darált törökmogyoró
- 13 dkg szobahőmérsékletű mogyorókrém
- kb. 0,5 dl forró tej
- 13 dkg szobahőmérsékletű mogyorókrém
- kb. 0,5 dl forró tej
Megj.: Mi nem szeretjük túl édesen a kalácsokat, ezért a töltelékben nem tettem egyáltalán édesítőt. Javaslom, hogy kóstoljátok meg a tölteléket, és ha nem túl édes nektek, akkor kedvetek szerint adjatok hozzá édesítőt.
Tetejét lekenni:
- 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
2 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet. Rászórjuk a sót, a citromhéjat, a liszteket és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. Vigyázzunk arra, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk, ne legyen túl folyós.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat, majd koszorút formázva belőle óvatosan átemeljük egy sütőpapíros tepsire.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése