A diós zserbó az egyik legkedveltebb ünnepi sütemény, ami szinte elmaradhatatlan a karácsonyi süteményes tálról. Puha lapok között sok dió és sárgabarack lekvár lapul, amit egy finom csokoládé réteg koronáz meg. Gondolom azt nem is kell mondjam, hogy mennyire finom ez a süti. A dió, lekvár és csoki nagyon jól kiegészítik egymást, nagyszerű harmóniában vannak egymással.
Biztos vagyok benne, hogy minden családnak megvan a saját zserbó receptje, amit évről-évre elkészít az ünnepekre. Ma megosztom veletek a mi családunk jól bevált diós zserbó receptjét, ami minden alkalommal tökéletesen sikerül mindenki örömére.
Lehet készíteni három lapból is, de a négylapos zserbó talán egy kicsit jobban mutat, most ez a változat készült nálunk. A tetejére általában házilag készített csokimáz került, de most volt itthon finom belga csokoládé, és inkább az tettem a tetejére, nagyon finom lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vanlíliás cukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1,5 dl tejföl
- 20 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vanlíliás cukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1,5 dl tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 45 dkg sárgabarack lekvár
- 15 dkg porcukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 45 dkg sárgabarack lekvár
Tetejére:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
- 2 ek olaj
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk és elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a cukrokat, majd elkeverjük. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt és a tojással együtt elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg ha morzsalékos a tészta, a végére szépen összeáll. Cipót formálunk belőle és letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
A töltelékhez a diót elkeverjük a porcukorral és a citromhéjjal.
Ekkor a cipót 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, lisztezett felületen kb. 30x40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Az első lapot én sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe. Ezt megkenjük a baracklekvár 1/3-ával, majd megszórjuk a cukros dió, ugyancsak 1/3-ával. Erre ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Megkenjük a megmaradt baracklekvár felével és rászórjuk a cukor diós felét. Következik a harmadik kinyújtott lap, majd megkenjük baracklekvárral, és rászórjuk a megmaradt cukros diót. Ezt befedjünk az utolsó, negyedik kinyújtott lappal.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és szobahőmérsékelten 1 órán át pihentetjük.
Ezután tetejét megszurkáljuk egy villával vagy egy fogvájóval, és előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje szép aranybarna, akkor már kivehetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.
A tepsibe hagyjuk teljes kihűlni, majd ráteszünk egy sütőpapírt és egy másik tepsit fektetünk a tetejére. Egy határozott mozdulattal megfordítjuk, hogy a szép sima alja kerüljön felül és legyen a teteje, amire majd a csokimáz kerül.
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd ráöntjük a sütemény tetejére és egyenletesen elsimítjuk. Megvárjuk amíg a csoki megdermed, majd forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Fogyasztásig hideg helyen tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése