2024. december 10., kedd

Habcsókos linzer

A Non Plus Ultra az egyik olyan süti, amely gyerekkorunk ünnepi asztaláról elmaradhatatlan volt. Az volt az a sütemény, amely a leggyorsabban fogyott el a süteményes tálról, soha nem lehetett eleget készíteni belőle. Ez a habcsókos linzer ízvilágban teljesen hozza a Non Plusz Ultra élményt, viszont nincs annyi munka vele, sokkal gyorsabban megvan, ugyanis nem kell összeragasztgatni a lekvárral. 
Ennél a habcsókos linzernél a lekvárt rátesszük a kiszúrt korongokra, majd erre nyomunk egy tojáshabsipkát, és máris mehet a sütőben. Más dolgunk nincs vele, viszont kapunk egy eszméletlenül finom sütit egy roppanós habsiskával, omlós tésztával. Meg ha házi sárgabarack lekvárt használunk, akkor természetesen még finomabb lesz. 
Ha te is elkészítenéd a Non Plus Ultra sütit, de mégis hezitálsz időhiány miatt, akkor nyugodtan készítsd el ezt a habcsókos linzert. Garantálom, hogy gyorsan meglesz, és ízben sem fog csalódást okozni.

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 13 dkg hideg vaj
- 2 tojássárga

Hozzávalók a tojáshabhoz:

- 2 tojásfehérje
- 10 dkg vaníliás porcukor

+ sárgabarack lekvár

Elkészítés:

A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és elmorzsoljuk a kockára vágott, hideg vajjal. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót és elkavarjuk, majd a tojássárgával egyneművé dolgozzuk. Ha nem állna össze, hozzá adunk 1-2 ek hideg vizet. 

Folpackba csomagoljuk, és fél órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután a tésztát lisztezett felületen, kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A tojások fehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, és addig verjük amíg egy kemény, fényes habot nem kapunk, majd habzsába tesszük.

Ekkor minden korongra teszünk 1 mokkáskanál sárgabarack lekvárt, majd a habzsákból tojáshabsipkát nyomunk rá.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Rácsra téve kihűtjük.

Nekem 88 darab kis habcsókos linzer süti lett. Soknak tűnhet ez a mennyiség, de higgyétek le, nagyon gyorsan elfogyott.

1 megjegyzés: