2025. január 28., kedd

Hólabda (kozáksapka) torta

Az elmúlt hétvégén, számunkra egy igen jelentős évfordulót ünnepeltünk, ami nem maradhatott torta nélkül. Mivel a karácsonyi ünnepek alatt az egyik kedvenc sütink a kozáksapka, vagy más néven a hólabda volt, gondoltam, hogy tortásítom erre az alkalomra, és egy a hólabda tortával fogjuk ünnepelni e jeles napot. Jó döntés volt, mert ahogy a kis sütiknek sikerük volt karácsonykor, úgy a torta is nagy elismerésben részesült, és az utolsó morzsáig elfogyott. Nem kapott különleges díszítést a torta, csak egy kis csokicsurgatást meg piskótagolyocskákat a tetejére, és mégis olyan pazarnak tűnt. Nekünk nagyon tetszett a torta, szép mutatós volt és az íze is nagyon finom volt.
Ha ti is elkészítenétek ezt a hólabda tortát, amire csak bátorítani tudlak, a gyolyócskákat a tetejéről el is hagyhatjátok, valamint a tetejét bevonhatjátok csokival, csakúgy mint a kis kozáksapka sütik esetében.
A piskóta Kiskukta 3 tojásos tortalap receptje szerint készült, hisz ez nagyon jól bevállt nálam a torták esetében, könnyen elkészíthető és szépen felnő, soha nem okozott csalódást.
Amennyiben a kis kozáksapka sütiket készítenéd el, a receptet megtalálod ide kattintva.

Hozzávalók a piskótához (24 cm):

- 24 dkg liszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 3/4 cs sütőpor
- 3 tojás
- 21 dkg kristálycukor (ebből 6 dkg a tojásfehérje habhoz kell, a többit pedig a tojássárgához adjuk)
- 1,15 dl olaj
- 1,15 dl tej
- 2 ml rumaroma

Hozzávalók a krémhez:

- 4 ek finomliszt
- 4 dl tej
- 1 mk vaníliapaszta
- 15 dkg porcukor
- 18 dkg szobahőmérsékletű vaj

Hozzávalók a piskótagolyókhoz:

- 20 dkg piskóta
- 2 ek lekvár 
- kb. 1-2 dkg kókuszreszekék

Díszíteni:

- 5 dkg étcsokoládé + 1 tk olaj
- kb. 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A piskótához a lisztet elkeverjük a kakaóval, a sóval és a sütőporral.
A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket 6 dkg cukorral kemény habbá verjük.
Egy másik keverőtálba tesszük a tojássárgákat, a megmaradt 15 dkg cukrot, a rumaromát, az olajat és tejet, és elkeverjük épp csak annyira, hogy elvegyüljön. Ezután rászitáljuk a kakaós lisztet, és a mixer alacsony fokozatán elkezdjük keverni, majd magas fokozatra állítva, 2-3 percig keverjük, amíg szép sima lesz a massza. Ekkor hozzáadunk a tojáshabból 2 evőkanálnyit, majd a mixer legalacsonyabb fokozatán elkavarjuk, ezáltal egy kicsit fellazítva masszát. Ekkor egy kézi habverővel vagy spatulával több részletben hozzáforgatjuk a megmaradt habot, de csak óvatosan, körkörös mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze. 
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a masszát. A forma oldalára kicsit húzogassuk fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, és egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!)
Sülés után a formában hagyjuk pár percet, majd egy éles pengéjű késsel elválasztjuk a piskóta szélét a forma oldalától, és egy hűtőrácsra téve teljesen kihűtjük.

A krémhez a lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzáadva, állandó kevergetés mellett, kis lángon sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a vanília pasztát, elkeverjük, majd folpack-al letakarva teljesen kihűtjük.
Ezután a kockára vágott vajat a porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt vaníliás krémet és egy sima, egynemű krémet keverünk belőle.

Ha kihűlt a piskótánk, akkor lapjában 3 egyforma részre vágjuk. A legkevésbbé sikerült lapból fogjuk elkészíteni a kis golyócskákat a torta tetejére.

Tortatálra helyezzük az egyik piskótalapot és rákenjük a krém felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, és kissé lenyomkodjuk.
A krém megmaradt részével bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd megszórjuk kókuszreszelékkel.

Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a piskótagolyókat. Ehhez a megmaradt piskótalapot késes aprítóban tesszük, és morzsásra őröljük, majd a lekvárral jól összedolgozzuk. A kész masszából kis, 9 grammos golyókat formálunk, és egyenként megforgatjuk kókuszreszelékben. Nekem 31 darab golyócskám lett, és a tortára 23 darab került fel. 

A díszítéshez a csokoládét vízgőz fölött az olajjal együtt felolvasztjuk, majd a torta szélére csurgatjuk. Végül körbe rakjuk a kis piskótagolyókkal, amíg a csoki meg nem szilárdul, így megelőzve, hogy később ne guruljanak le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése