2025. január 22., szerda

Fűszeres vöröslencse krémleves


A tavalyi év egyik újonnan felfedezett és nagy kedvencükké vált hüvelyes zöldsége a vöröslencse volt. Leginkább levesek készültek nálunk, de a főzeléket is kipróbáltuk és a lencsefasírtot is. Minden ízlett, nagyon finom volt. Hamarosan jön majd még több vöröslencsés recept, hisz rendkívül finom és nagyon egészséges. 
Az egyik legjobb növényi fehérjeforrásunk, magas a rosttartalma, és vitamintartalma is kiváló.  Megtalálható benne az A- és B-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a vas, a kalcium és a magnézium. Az sem elhanyagolható, hogy könnyen emészthető, nem puffaszt és a többi hüvelyessel szemben, vékony héjának köszönhetően, áztatni sem kell, szinte pillanatok alatt kész az étel. Számos indok, hogy használjuk nyugodtan a vöröslencsét a konyhánkba, hiszen sokféleképpen felhasználható.
Kiadós és laktató ételeket lehet készíteni vele, mint ez a fűszeres vöröslencse krémleves
A leveseket is sokféleképpen készíthetjük és ízlésünk szerint fűszerezhetjük. Jól illik hozzá a római kömény, kakukkfű, a koriander, a kurkuma, a menta, a kömény. 
Ez a fűszeres vöröslencse krémleves jó laktató, kiváló lehet egy gyors ebédnek vagy akár vacsorára is, hisz nem bonyolult elkészíteni, gyorsan megvan, illetve a zöldségek és fűszerek kombinációja egy izgalmas ízélményt nyújt. Biztos nem fog csalódást okozni. :)

A blogon található egy más ízesítésű vöröslencse krémleves is, receptje itt olvasható

Hozzávalók:

- 1 ek olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db zellerzöld
- 25 dkg vöröslencse
- 5 dkg bulgur
- kb. 1,5 zöldség alaplé vagy víz
- 1 tk kurkuma
- 1 tk örölt kömény
- só ízlés szerint
- 1 kisebb citrom frissen facsart leve, vagy ízlés szerint
- 1 ek vaj

Feltétnek:

- pirított kenyérkocka
- reszelt parmezánsajt

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk.

A sárgarépát és a zellerzöldet is megpucoljuk, és feldaraboljuk. 

Egy lábasba, a felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már kezd összeesni és üvegessé válni, hozzáadjuk a fokhagymát, és párszor átkavarjuk. Amikor már érezni a fokhagyma illatát, hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és zellerzöldet. Rászórjuk a fűszereket, összeforgatjuk, és pár percig tovább pirítjuk. Felöntjük a zöldség alaplével, és 10 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a vöröslencsét, a bulgurt, és tovább főzzük alacsony lángon kb. 20-25 percig, vagy amíg a zöldségek és a bulgur megpuhulnak. Ha szükséges, közben még adunk hozzá vizet.

Ezután krémesre turmixoljuk, miközben hozzáadjuk a citromlevet és a vajat.

Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel hígítjuk, amíg elérjük a kívánt állagot. 

Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.

Jó étvágyat hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése