2025. november 12., szerda

Csokoládés mogyorótorta



Kezeket fel, ki szereti a mogyoró és csokoládé párosát? 
Én biztosan, hiszen nálam ez a kombináció egyszerűen verhetetlen! A pörkölt törökmogyoró és az igazi belga csokoládé duója minden alkalommal levesz a lábamról – pláne, ha egy ilyen selymesen krémes tortában találkoznak. Ez már egyenesen az ellenállhatatlan kategória!
A mogyorót mindenképp érdemes előtte megpörkölni, mert így lesz igazán karakteres és aromás. A hő hatására karamellizálódik, enyhén édeskés, diós és füstös ízekkel gazdagodik, amelyek sokkal intenzívebbek, mint a nyers mogyoróé. Ez a pirított, mély ízvilág pedig tökéletesen simul a csokoládé kakaós, enyhén kesernyés jegyeihez – együtt igazi ízharmóniát alkotnak.
Szóval ez a csokoládés mogyorótorta egy puhán omlós, krémesen csokoládés, mogyorós piskótával, ami minden falatban a tökéletes egyensúlyt hozza el az édesség és a pörkölt ízek között. Egy szelet, és garantáltan mosolyt csal az arcodra! És nem mellesleg, teljesen gluténmentes is. 

Hozzávalók a piskótához (3 db 18 cm átmérőjű):

- 6 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 24 dkg pörkölt és darált törökmogyoró

Hozzávalók a krémhez:

- 6 tojássárga
- 3 dkg pudingpor (vaníliás vagy csokis ízű) vagy étkezési keményítő
- 5 dkg cukor vagy ízlés szerint
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 2,5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé pasztilla vagy durvára vágott csokoládé
- 5 dkg tejcsokoládé pasztilla vagy durvára vágott csokoládé
- 12 dkg vaj

Díszíteni: - ét, -tej és fehércsokoládé töret

Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrokat, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A darált mogyorót több részletben, egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.
Három, az alján sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a formában hagyjuk pár percet, majd egy éles pengéjű késsel elválasztjuk a piskóta szélét a forma oldalától, és egy hűtőrácsra téve teljesen kihűtjük, majd óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. 

A krémhez a pudingport, a cukrot és a kakaót egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egyneművé kavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk. Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük. 

A gőzfürdőről levett krémbe több részletbe hozzáadjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a kisebb kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk.

Tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtőbe tesszük legalább másfél - két órára.

Ha kihűlt a piskótánk és a krém is pihent a hűtőben, akkor összeállítjuk a tortát.

Tortatálra helyezzük az egyik piskótát és rákenjük a krém egyharmadát.
Ráhelyezzük a második piskótát. Óvatosan lenyomkodjuk egy kicsit, majd rákenjük a megmaradt krém felét és ráhelyezzük az utolsó piskótát is. A megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. 
Az ideális az lenne, ha egész éjszakára hűtőbe hagynánk, de legalább 3-4 órára mindenképpen.

Én most csokoládé törettel díszítettem, vegyesen használtam tej-, fehér- és étcsokoládét, de ti kedvetek szerint díszíthetitek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése