2025. november 24., hétfő

Csokoládés - mogyorós kiflicskék


Ahogy közelednek az ünnepek, egyre gyakrabban készül nálunk próbasütés. Ilyenkor sorra sütjük a kipróbálandó sütiket, hogy biztosan tudjuk, melyik finomság kerül majd az ünnepi asztalra, és hogy minden a lehető legtökéletesebben sikerüljön. A kiflicskék ilyenkor egyszerűen elmaradhatatlanok, hiszen könnyen variálhatók, gyorsan elkészülnek, és mindenki szereti őket.
Az elmúlt években készült már diós változat, kókuszos és kávés ízesítésű is, de a gesztenyés verzióval is sikerült nagy örömet szerezni. Most pedig eljött a mogyorós kiflicskék ideje, amelyek tésztájába egy kevés belga tejcsokoládé is került, és a végeket is csokiba mártottam, csak hogy még ellenállhatatlanabbak legyenek. A kiflicskék tésztája omlós, illatos és épp annyira édes, hogy egy falat után szinte hívja a következőt.
Akár ajándékba készülnek, akár a saját ünnepi asztalunkra, ezek a csokoládés-mogyorós kiflik garantáltan nagy sikert aratnak majd.

Hozzávalók kb. 75 darabhoz:

- 12 dkg pörkölt mogyoró
- 3 dkg belga tejcsokoládé
- 32 dkg finomliszt
- 18 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk sütőpor
- 1 tojás

Díszíteni:

- kb. 3 dkg darált mogyoró
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

A tésztában való pirított mogyorót és a csokoládét együtt ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a sót, a cukrokat,  sütőport és a ledarált csokis mogyorót, és elkavarjuk. A tojással együtt sima tésztává gyúrjuk.
Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután kis tésztadarabokat (kb. 15 gramm) csípünk a masszából, 10  cm hosszúságú hengerré sodorjuk és megformázzuk kifli alakúra. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
Megj.: Lehet kisebb vagy nagyobb kiflicskéket is formázni, de ebben az esetben módosul egy kicsit a sütési idő.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Ha az alja már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kiflik végeit vízgőz fölött olvasztott csokoládéba mártjuk, majd darált mogyoróba. Ez a folyamat akár el is hagyható, esetleg porcukorba is forgathatjuk a kiflicskéket vagy natúron is hagyhatjuk.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése