2025. szeptember 30., kedd

Kókuszos mangó mousse torta


Egy kis hosszabb kihagyás után újra itt vagyok, és remélhetőleg ezentúl nem lesz ilyen hosszú szünet a blogolásban. A nyári időszak alatt is készültek finomságok, csak sajnos nem jutott időm arra, hogy közzé is tegyem őket. A nagy melegben főként sütés nélküli édességek készültek, hiszen a kánikulában még a sütő közelébe sem szívesen mentünk, nemhogy be is kapcsoljuk.
Több születésnapot is ünnepeltünk, amelyeket finom, sütés nélküli tortákkal tettünk emlékezetessé, és a hétköznapokra is jutott néhány egyszerű édesség.
Az egyik születésnap alkalmából ezt a kókuszos mangó mousse tortát készítettem, amely rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető – és ami a legjobb, sütést sem igényel. Jól behűtve igazi felfrissülés volt a nyári melegben, mintha csak egy krémes fagylaltot ettünk volna. 
A mangó és a kókusz ízkombinációját már korábban is többször kipróbáltam, és mindig nagy sikert aratott. A mangó édessége és gyümölcsössége tökéletesen kiegészíti a kókusz gazdag ízvilágát. Ez a párosítás igazi ínycsiklandó élményt kínál, amely frissítő és harmonikus – épp ezért annyira népszerű a desszertek között. Semmi kétség, hogy tökéletes párost alkotnak.
Persze nemcsak nyáron készíthetünk sütés nélküli desszerteket – egy gyors, finom süti recept mindig jól jön, különösen, ha nincs sok időnk a konyhában. Ezért bátran ajánlom kipróbálásra ezt a finom kókuszos mangó mousse tortát.

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

- 18 dkg zabkeksz
- 4 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg olvasztott vaj

Megj.: Kókuszos kekszet is lehet használni, és akkor elhagyhatjuk a kókuszreszeléket, és 22 dkg kekszet használunk.

Hozzávalók a mangós részhez:

- 23 dkg friss mangópüré
- 6 dkg cukor 
- 23 dkg görög joghurt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 6 lapzselatin

Díszíteni:

- friss áfonya szemek
- kisebb kockára vágott friss mangó

Elkészítés:

Az alaphoz a kekszet és a kókuszreszeléket késes aprítóba porrá daráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és alaposan összekeverjük.
Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és elegyengetjük benne a vajas kekszet. Hűtőbe tesszük, amíg elkészülünk a töltelékkel.

Megj.: Amennyiben magasabb tortát szeretnétek, akkor használjatok egy kisebb formát. 

A mangót megpucoljuk, és kisebb darabokra vágjuk, majd botmixerrel pépesítjük. 
A mangó püré felét hozzáadjuk a joghurthoz, rászórjuk a reszelt citrom héjat, és alaposan elkeverjük. 
A másik felét a citromlével és a mézzel együtt egy kisebb lábasba csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a mangós joghurthoz, és alaposan elkeverjük. 
A tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a mangós masszához forgatjuk.

Ráöntjük a kekszes alapra, elsimítjuk, majd hűtőbe tesszük 4-5 órára, de az ideális egy éjszaka.

Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, kedvünk szerint díszítjük, és szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése