Amennyire régen idegenkedtem a szeletes sütemények készítésétől, most épp annyira élvezem csinálni. A lapok nyújtása sokáig nem volt kedvemre való, de az idő múlásával, egyre jobban meg barátkoztunk. Most már nem esik nehezemre egy olyan sütit készíteni, ami több lapból áll, és a krémek készítése sem idegenek számomra. A család kedvencei lettek a szeletes sütemények, hisz nagyon finomak, mutatósak és nem utolsó sorban, kiadósak is, ugyanis 40-50 szelet süti is kijön egy adagból.
Legutóbb ezt a francia diós krémest készítettem, ami a húsvéti asztalunk egyik főszereplője volt. Illatozó mézes lapok, aromás diós piskóta és lágy vaníliás krém......azt hiszem bárki nehezen tudna ellenállni.
Legutóbb ezt a francia diós krémest készítettem, ami a húsvéti asztalunk egyik főszereplője volt. Illatozó mézes lapok, aromás diós piskóta és lágy vaníliás krém......azt hiszem bárki nehezen tudna ellenállni.
A hosszú leírás senkit ne riasszon el az elkészítésétől, hisz kb. másfél óra alatt kisülnek a lapok, meglesz a piskóta és a krém is elkészül. Ezután már csak annyi a feladatunk, hogy megvárjuk, amíg minden teljesen kihűl, majd az összeállítás vár ránk, ami kényelmesen is alig 10 perc. Na meg türelmesen kivárni, amíg az ízek összeérnek, és a lapok megpuhulnak, hogy szeletelhető legyen a sütemény. Amire figyeljünk, hogy a piskóta, mind pedig a lapok megsütéséhez ugyanazt a tepsit használjuk! Én 24x30 cm nagyságú tepsit használtam.
Hozzávalók a mézes lapokhoz:
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 4 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor darálva
- 1 tk sütőpor
- 4 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor darálva
- 1 tk sütőpor
- 7 dkg vaj
- 1 ek akácméz
- 2 tojás
- 1 ek akácméz
- 2 tojás
Hozzávalók a diós piskótához:
- 4 tojás
- 15 kristálycukor
- 6 ek víz
- 0,4 dl olaj
- 12 dkg finomliszt
- 12 dkg pirított és darált dió
- 1/2 cs sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 2 cs. főzhető vaníliás pudingpor
- 5 dkg kristálycukor
- 3 tojássárga
- 7 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
Elkészítés:
A mézes lapokhoz a lisztet, a sót és a porcukrokat egy edénybe szitáljuk, majd elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd rászórjuk a sütőport. Kicsit elkeverjük, majd közepében kis fészket alakítunk ki. Beletesszük a mézet és a tojást, és alaposan összegyúrjuk. Egy picit lágyabb, de könnyen formázható tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
2 egyforma részre osztjuk, kis gombócokat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.
Ekkor a tésztagombocókat egyenként, lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az első lapot óvatosan átemeljük a vajazott és lisztezett tepsi hátára. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Figyeljük, mert hamar megsül, és könnyen megéghetnek a lapok. Ha a szélei kezdenek barnulni, akkor már kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A diós piskótához a lisztet és sütőport egy tálba szitálunk, hozzáadjuk a darált diót, és elkeverjük.
A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 5 dkg cukorral habbá verjük.
A tojássárgákat a megmaradt 10 dkg cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz. Tovább keverve, de alacsonyabb fokozaton, hozzáadjuk a vizet és az olajat is. Végül spatulára váltva, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a lisztes keveréket is beleforgatjuk.
Egy sütőpapírral bélelt, 24x30 cm nagyságú tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtóé függően változhat. Végezzünk tűpróbát!
A krémhez a pudingport és a kristálycukrot egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és elkavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk. Alacsony lángon főzni kezdjük, és habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.
Ekkor a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd több részletbe hozzá adjuk a teljesen kihűlt pudingos krémet, és egyneművé keverjük.
Összeállítjuk a süteményt: az egyik mézes lapot tálcára helyezzük, majd erre ráhalmozzuk és egyenletesen elkenjük a krém felét. Erre ráhelyezzük a diós piskótát, óvatosan lenyomkodjuk, majd ráhalmozzuk a megmaradt krémet és egyletesen elsimítjuk. Befedjük a másik mézes lappal, amit fordítva teszünk rá így szép sima lesz a teteje. Legalább egy éjszakát hűtőbe pihentetjük, hogy jól puhuljon meg és könnyen szeletelhető legyen.
Tetejét megszórjuk porcukorral, majd tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.
Nagyon guszta, fincsi lehetett! Igazi ünnepi süti.
VálaszTörlésÍnycsiklandó. Kár, hogy én már nem ehetek ilyet.
VálaszTörlés