Amióta sikerült beszereznem a diócska sütőformát, sokszor készül nálunk ez az aprósüti, hisz nagyon egyszerű az elkészítése, jó kiadós és a tölteléke sokféleképpen variálható, így számtalan ízben készíthető. Nekem most ez a mogyorós lett a kedvencem, de a kókuszos-csokis diócska süti is nagyon finom, a gyerekkorombeliről pedig nem is beszélve. Ha nektek nincs diócska sütőformátok, akkor a boltokban kapható kis fém diócska formák is tökéletesek, igaz így egy kicsit több időbe telik az elkészítése.
- 5 dkg pirított darált mogyoró
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 dkg porcukor
- 1/2 tk sütőpor
- 13 dkg hideg vaj
- 1 tojás
Megj.: Ha nem állna össze a tészta, adhatunk hozzá egy kevés tejet vagy tejölt. Nekem nem volt szükség rá, de ez függhet a liszt minőségétől és a tojás nagyságától.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2,5 dkg diócska szél vagy darált keksz/zabpehely
- 15 dkg szobahőmérsékletű mogyorókrém
- kb. 0,5 dl forró tej
Elkészítés:
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, ügyelve, hogy nehogy odaégjen, mert akkor keserű lesz. Kihűtjük, majd ledaráljuk.
Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.
Megj.: Én csak az első adag előtt kentem ki vékonyan a forma mélyedéseit, a következő adagoknál már nem.
Ha kihűltek a héjak, a fölösleges széleket óvatosan "levágjuk" egy kés segítségével, hogy szép egyforma dióhéjakat kapjunk. A töltelék többi hozzávalóival együtt egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük. Tejet csak annyit adjunk hozzá, hogy egy kenhető masszát kapjunk, de ne legyen túl híg.
Ha mégis túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még darált kekszet vagy zabpelyhet.
Ezután 1-1 fél diócskát megtöltünk krémmel és összeragasztjuk. Nekem 48 darab diócska süti lett.
Lehet porcukorba is forgatni a diócskákat vagy csak "natúron" hagyni.
Légmentesen záródó dobozba tároljuk. Minél többet áll, annál finomabb és puhább.
Nagyon szépek lettek! Finomak lehettek a mogyorós töltelékkel!
VálaszTörlésNekünk is pont ilyen sütőnk van, tavaly pünkösdkor vettük Korondon 😊. Lassan egy éve lesz, de még csak kétszer sütöttünk benne, nekünk elég hosszadalmas volt, de nagyon finom lett a végeredmény. Először diós, aztán gesztenyemasszás töltelékkel.