2025. április 28., hétfő

Mogyorós diócska süti

Húsvét előtt szerettem volna közzétenni ezeknek a mogyorós diócskáknak a receptjét, csak hát közbejött egy vírusos nyavalya, és teljesen leütött a lábamról, így elmaradt minden. Igazából nem is nagy baj, hogy csak most kerül közzétételre, hisz bármikor el lehet készíteni ezeket a kis mutatós diócskákat. Nem szükséges ünnepnek lennie, hogy terítékre kerüljön, habár nagyon jól mutatna a süteményes tálon, viszont egy baráti összejövetelre vagy kirándulásra is tökéletes választás lehet. Elég sok lesz belőle, azonban az nem garancia, hogy nem fogy el gyorsan, hisz nagyon finom, csak úgy eteti magát. A héja ropogósan omlós, a töltelék pedig lágyan krémes, nehezen lehet ellenállni, hogy még csak egy utolsót .... és még egy utolsót ne együnk belőle. :)
Amióta sikerült beszereznem a diócska sütőformát, sokszor készül nálunk ez az aprósüti, hisz nagyon egyszerű az elkészítése, jó kiadós és a tölteléke sokféleképpen variálható, így számtalan ízben készíthető. Nekem most ez a mogyorós lett a kedvencem, de a kókuszos-csokis diócska süti is nagyon finom, a gyerekkorombeliről pedig nem is beszélve. Ha nektek nincs diócska sütőformátok, akkor a boltokban kapható kis fém diócska formák is tökéletesek, igaz így egy kicsit több időbe telik az elkészítése.

Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg pirított darált mogyoró
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 dkg porcukor
- 1/2 tk sütőpor
- 13 dkg hideg vaj
- 1 tojás

Megj.: Ha nem állna össze a tészta, adhatunk hozzá egy kevés tejet vagy tejölt. Nekem nem volt szükség rá, de ez függhet a liszt minőségétől és a tojás nagyságától.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg pirított és darált mogyoró
- 2,5 dkg diócska szél vagy darált keksz/zabpehely
- 15 dkg szobahőmérsékletű mogyorókrém
- kb. 0,5 dl forró tej

Elkészítés:

A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, ügyelve, hogy nehogy odaégjen, mert akkor keserű lesz. Kihűtjük, majd ledaráljuk.

A lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót egy edénybe szitáljuk, majd rászórjuk a darált mogyorót és a citrom reszelt héját, majd elvegyítjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk az egész tojást, és összegyúrjuk. Egy lágyabb, de könnyen formázható tésztát kapunk. 
Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

Ezután mogyoró nagyságú golyókat formázunk a masszából, majd az olajjal enyhén kikent forró forma mélyedéseibe téve kisütögetjük a héjakat.
Megj.: Én csak az első adag előtt kentem ki vékonyan a forma mélyedéseit, a következő adagoknál már nem.

Ha kihűltek a héjak, a fölösleges széleket óvatosan "levágjuk" egy kés segítségével, hogy szép egyforma dióhéjakat kapjunk. A töltelék többi hozzávalóival együtt egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük. Tejet csak annyit adjunk hozzá, hogy egy kenhető masszát kapjunk, de ne legyen túl híg. 

Ha mégis túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még darált kekszet vagy zabpelyhet.

Ezután 1-1 fél diócskát megtöltünk krémmel és összeragasztjuk. Nekem 48 darab diócska süti lett.

Lehet porcukorba is forgatni a diócskákat vagy csak "natúron" hagyni. 

Légmentesen záródó dobozba tároljuk. Minél többet áll, annál finomabb és puhább.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Finomak lehettek a mogyorós töltelékkel!
    Nekünk is pont ilyen sütőnk van, tavaly pünkösdkor vettük Korondon 😊. Lassan egy éve lesz, de még csak kétszer sütöttünk benne, nekünk elég hosszadalmas volt, de nagyon finom lett a végeredmény. Először diós, aztán gesztenyemasszás töltelékkel.

    VálaszTörlés