2024. május 16., csütörtök

Kókuszos-csokis diócska süti

Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye a diócska süti, az a szájban olvadós, finom diós töltelékkel. Fent is van a blogon a receptje, ide kattintva megtalálod, viszont most egy más diócska receptet próbáltam ki, amit egy otthoni látogatásunk során anyósoméknál kóstoltunk. Én annyit módosítottam az anyosomtól kapott recepten, hogy a tésztában tettem egy kevés kókuszreszeléket is, a töltelék pedig csokoládés lett. Finom lett ez a kókuszos-csokis diócska süti is, de azért számomra az igazi mégis a gyerekkoromból ismert diócska. Próbáljátok ki ti is ezt a finom aprósütit, akár mindkét változatot, garantáltan nem fog csalódást okozni egyik sem. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 dkg porcukor
- 1/2 tk sütőpor
- 13 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- kb. 2 ek tejföl, vagy amennyit felvesz

Megj.: A tejföl mennyisége a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függ.

Hozzávalók a krémhez:

- 23 dkg cukrozott sűrített tej
- 12 dkg étcsokoládé
- 3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tésztának való kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.

A lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót egy edénybe szitáljuk, majd rászórjuk a darált kókuszreszeléket,  a citrom reszelt héját, elvegyítjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk az egész tojást, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és könnyen formázható legyen. 
Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

Ezután mogyoró nagyságú golyókat formázunk a masszából, majd az olajjal enyhén kikent forró forma mélyedéseibe téve kisütögetjük a héjakat.
Meg.: Én csak az első adag előtt kentem ki vékonyan a forma mélyedéseit, a következő adagoknál már nem.

A töltelékhez a sűrített tejet forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket is, és egyneművé keverjük, majd kihűtjük.

Ha kihűltek a héjak, 1-1 fél diócskát megtöltünk krémmel, és összeragasztjuk.  Nekem 49 darab diócska süti lett.

Lehet porcukorba is forgatni a diócskákat vagy csak "natúron" hagyni. 

Légmentesen záródó dobozba tároljuk. Minél többet áll, annál finomabb és puhább.

1 megjegyzés:

  1. Már amikor feltetted a diócskáidat, akkor is megcsodáltam, és kedvet kaptam hozzá! Épp akkor utaztunk Erdélybe, pünkösdre:
    https://katalin-konyha.blogspot.com/2024/05/punkosd-erdelyben-2024-majus-15-24.html

    és olyan szerencsénk volt, hogy Korondon találtunk ilyen sütőt. 😊 Majd ha kipróbáltam, és sikerül is, felteszem.
    Köszi, hogy pont jó időben tetted közzé 😊.

    VálaszTörlés