Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye a diócska süti, az a szájban olvadós, finom diós töltelékkel. Fent is van a blogon a receptje, ide kattintva megtalálod, viszont most egy más diócska receptet próbáltam ki, amit egy otthoni látogatásunk során anyósoméknál kóstoltunk. Én annyit módosítottam az anyosomtól kapott recepten, hogy a tésztában tettem egy kevés kókuszreszeléket is, a töltelék pedig csokoládés lett. Finom lett ez a kókuszos-csokis diócska süti is, de azért számomra az igazi mégis a gyerekkoromból ismert diócska. Próbáljátok ki ti is ezt a finom aprósütit, akár mindkét változatot, garantáltan nem fog csalódást okozni egyik sem. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 dkg porcukor
- 1/2 tk sütőpor
- 13 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- kb. 2 ek tejföl, vagy amennyit felvesz
Megj.: A tejföl mennyisége a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függ.
Hozzávalók a krémhez:
- 23 dkg cukrozott sűrített tej
- 12 dkg étcsokoládé
- 3 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztának való kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.
A lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót egy edénybe szitáljuk, majd rászórjuk a darált kókuszreszeléket, a citrom reszelt héját, elvegyítjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk az egész tojást, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és könnyen formázható legyen.
Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.
Ezután mogyoró nagyságú golyókat formázunk a masszából, majd az olajjal enyhén kikent forró forma mélyedéseibe téve kisütögetjük a héjakat.
Meg.: Én csak az első adag előtt kentem ki vékonyan a forma mélyedéseit, a következő adagoknál már nem.
A töltelékhez a sűrített tejet forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket is, és egyneművé keverjük, majd kihűtjük.
Ha kihűltek a héjak, 1-1 fél diócskát megtöltünk krémmel, és összeragasztjuk. Nekem 49 darab diócska süti lett.
Lehet porcukorba is forgatni a diócskákat vagy csak "natúron" hagyni.
Légmentesen záródó dobozba tároljuk. Minél többet áll, annál finomabb és puhább.
Már amikor feltetted a diócskáidat, akkor is megcsodáltam, és kedvet kaptam hozzá! Épp akkor utaztunk Erdélybe, pünkösdre:
VálaszTörléshttps://katalin-konyha.blogspot.com/2024/05/punkosd-erdelyben-2024-majus-15-24.html
és olyan szerencsénk volt, hogy Korondon találtunk ilyen sütőt. 😊 Majd ha kipróbáltam, és sikerül is, felteszem.
Köszi, hogy pont jó időben tetted közzé 😊.