2024. május 18., szombat

Diós-fehércsokoládés bejgli szelet


Az elmúlt években, ha bejglit terveztem készíteni, mindig a bejgli szeletre esett a választásom. Valahogy nekem kézenfekvőbb, mint a feltekert bejgli, és a félsz sincs meg, hogy sütés közben kirepedne. 
Ez a diós-fehércsokoládés bejgli szelet a húsvéti sütemények egyike volt, és most Pünkösdre készülve ismét aktuális lett, így itt a helye. Fehér csokoládét dióval még nem párosítottam, de meglepően finom lett. Nekünk nagyon ízlett, ez a süti fogyott a legjobban a süteményes tálról.
Ha te is bejglit szeretnél, nyugodtan készítsd el ezt a bejgli szeletet, garantált a sikere. Biztosan nem reped ki, nem esik szét, a íze pedig csodafinom. :)

Amennyiben teljes kiőrlésű lisztből készítenéd el a diós bejglit, a receptje itt található.

Áldott Pünkösdi Ünnepek kívánok!

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 20 dkg vaj
- 1 cs szárított élesztő
- 2 tojássárga
- kb. 1,4 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 40 dkg darált dió
- 10 dkg fehércsokoládé
- 1/2 kezelten citrom reszelt héja
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- kb. 1,3 dl tej

Tetejét lekenni: - 1 tojás

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a citrom reszelt héját dagasztótálba szitáljuk, majd elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd rászórjuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgákat, és végül összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

3 egyforma részre osztjuk, cipót formázunk belőlük, majd folpack-ba csomagolva 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A töltelékhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd ráöntjük a darált dióra. Hozzáadjuk a citrom héjat, a mézet, és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg a töltelék! Ha mégis túl hígra sikerült, adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy kekszet.

A hűtőből kivéve, a cipókat egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 36x26 cm).
(Én sütőpapíron nyújtottam ki az első tésztalapot, amit a sütőpapírral együtt átemeltem a tepsibe és beleegyengettem.)
Egyenletesen rákenjük a diós töltelék felét, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Erre rásimítjuk a megmaradt tölteléket, és beborítjuk a harmadik kinyújtott lappal.
Tetejét lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyre tesszük és kb. 1 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve kb. 2-3 óra alatt megszárítjuk.
Tetejét megszurkáljuk egy hústűvel vagy fogvájóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve a tepsibe hagyjuk kihűlni.

Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése