2024. május 24., péntek

Epres- túrós torta


Úgy tűnik, hogy mostanában, ha valamilyen ünnepi tortáról van szó, akkor a gyümölcsös torták lettek nálunk a favoritok. Ez az epres-túrós torta is egy családi ünneplésre készült, és annyira ízlett kicsinek és nagyoknak, hogy biztos el kell még készítenem, ameddig tart az eperszezon.
Első ránézésre bonyolultnak tűnhet az elkészítése, viszont annak ellenére, hogy ilyen szép mutatós ez a torta, annál könnyebb elkészíteni. Az oldalát eperlekváros piskótatekercs szeletek díszítik, belül egy habkönnyű epres túrókrém lapul, tetején pedig egy finom aromás eperzselé található. Nagyon látványos, nem túl édes sütemény, és mégis a habos sütik kedvelőinek jó választás lehet. Jól behűtve, a közelgő melegben nagyon jól fog esni. :)

Hozzávalók a piskótatekercshez:

- 4 tojás
- 1 csipet só
- 4 ek cukor
- 4 ek finomliszt

+ 8-10 dkg eperlekvár

Hozzávalók a piskótalaphoz:

- 2 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 2 ek finomliszt

+ 3-4 ek eperlekvár

Hozzávalók a töltelékhez:

- 37 dkg tehéntúró
- 12,5 dkg epres joghurt
- 6 dkg eperlekvár
- 2 ek méz, vagy ízlés szerint
- 1 tk vanília paszta
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 3 lapzselatin
- 2,7 dl tejszín

Hozzávalók az eperzseléhez:

- 30 dkg eper
- 1 ek méz
- 3 lapzselatin

Elkészítés:

A piskótakercshez a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. A cukrot kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény nem lesz. Ekkor, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a lisztet egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.
A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!
A sütőből kivett piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és teljesen kihűtjük. 
Ezután kitekerjük a kihűlt piskótatekercset, és egyenletesen rásimítjuk az eperlekvárt. Újra feltekerjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. 

A piskótalap elkészítése hasonló, csak itt a masszát egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában simítjuk. 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)

A töltelékhez a túrót a joghurttal, a lekvárral,  a mézzel, a vaníliával és a citrom lereszelt héjával botmixerrel átkeverjük. A kifacsart citromlevet egy kisebb lábasba tesszük, és felmelegítjük. Levesszük a lángról, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a túrós masszához, és alaposan elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a túrós masszához forgatjuk. 

Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk folpackkal, majd szorosan körberakjuk a lekváros piskótekercs szeletekkel. Az aljába akkora piskótakarikát vágunk a piskótalapból, hogy beférjen a tekercsek közé. Megkenjük 3-4 evőkanál eperlekvárral, majd rásimítjuk a túrós habot. Hűtőbe tesszük, és megvárjuk, amíg egy kicsit megdermed.

Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd szitán átpaszírozzuk. A mézzel együtt addig melegítjük, amíg a méz teljesen felolvad, majd hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ráöntjük a túrós rétegre, és dermedésig visszatesszük a hűtőbe.

Ekkor óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról, lehúzzuk a folpack-ot, és szeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, gyönyörű torta! Igazi különlegesség, nem csoda hogy mindenkinek ízlett!

    VálaszTörlés
  2. Azta, de gyönyörű! <3

    VálaszTörlés