Hozzávalók a piskótatekercshez:
- 1 csipet só
- 4 ek cukor
- 4 ek finomliszt
+ 8-10 dkg eperlekvár
Hozzávalók a piskótalaphoz:
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 2 ek finomliszt
Hozzávalók a töltelékhez:
- 12,5 dkg epres joghurt
- 6 dkg eperlekvár
- 2 ek méz, vagy ízlés szerint
- 1 tk vanília paszta
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 3 lapzselatin
- 2,7 dl tejszín
Hozzávalók az eperzseléhez:
- 1 ek méz
- 3 lapzselatin
Elkészítés:
A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!
Ezután kitekerjük a kihűlt piskótatekercset, és egyenletesen rásimítjuk az eperlekvárt. Újra feltekerjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
A töltelékhez a túrót a joghurttal, a lekvárral, a mézzel, a vaníliával és a citrom lereszelt héjával botmixerrel átkeverjük. A kifacsart citromlevet egy kisebb lábasba tesszük, és felmelegítjük. Levesszük a lángról, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a túrós masszához, és alaposan elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a túrós masszához forgatjuk.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk folpackkal, majd szorosan körberakjuk a lekváros piskótekercs szeletekkel. Az aljába akkora piskótakarikát vágunk a piskótalapból, hogy beférjen a tekercsek közé. Megkenjük 3-4 evőkanál eperlekvárral, majd rásimítjuk a túrós habot. Hűtőbe tesszük, és megvárjuk, amíg egy kicsit megdermed.
Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd szitán átpaszírozzuk. A mézzel együtt addig melegítjük, amíg a méz teljesen felolvad, majd hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ráöntjük a túrós rétegre, és dermedésig visszatesszük a hűtőbe.
Ekkor óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról, lehúzzuk a folpack-ot, és szeleteljük.
Nagyon guszta, gyönyörű torta! Igazi különlegesség, nem csoda hogy mindenkinek ízlett!
VálaszTörlésAzta, de gyönyörű! <3
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki, de az elkészítését még olvasni is hosszú volt. Gratulálok a türelmedhez.
VálaszTörlés