2025. szeptember 30., kedd

Kókuszos mangó mousse torta


Egy kis hosszabb kihagyás után újra itt vagyok, és remélhetőleg ezentúl nem lesz ilyen hosszú szünet a blogolásban. A nyári időszak alatt is készültek finomságok, csak sajnos nem jutott időm arra, hogy közzé is tegyem őket. A nagy melegben főként sütés nélküli édességek készültek, hiszen a kánikulában még a sütő közelébe sem szívesen mentünk, nemhogy be is kapcsoljuk.
Több születésnapot is ünnepeltünk, amelyeket finom, sütés nélküli tortákkal tettünk emlékezetessé, és a hétköznapokra is jutott néhány egyszerű édesség.
Az egyik születésnap alkalmából ezt a kókuszos mangó mousse tortát készítettem, amely rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető – és ami a legjobb, sütést sem igényel. Jól behűtve igazi felfrissülés volt a nyári melegben, mintha csak egy krémes fagylaltot ettünk volna. 
A mangó és a kókusz ízkombinációját már korábban is többször kipróbáltam, és mindig nagy sikert aratott. A mangó édessége és gyümölcsössége tökéletesen kiegészíti a kókusz gazdag ízvilágát. Ez a párosítás igazi ínycsiklandó élményt kínál, amely frissítő és harmonikus – épp ezért annyira népszerű a desszertek között. Semmi kétség, hogy tökéletes párost alkotnak.
Persze nemcsak nyáron készíthetünk sütés nélküli desszerteket – egy gyors, finom süti recept mindig jól jön, különösen, ha nincs sok időnk a konyhában. Ezért bátran ajánlom kipróbálásra ezt a finom kókuszos mangó mousse tortát.

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

- 18 dkg zabkeksz
- 4 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg olvasztott vaj

Megj.: Kókuszos kekszet is lehet használni, és akkor elhagyhatjuk a kókuszreszeléket, és 22 dkg kekszet használunk.

Hozzávalók a mangós részhez:

- 23 dkg friss mangópüré
- 6 dkg cukor 
- 23 dkg görög joghurt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 6 lapzselatin

Díszíteni:

- friss áfonya szemek
- kisebb kockára vágott friss mangó

Elkészítés:

Az alaphoz a kekszet és a kókuszreszeléket késes aprítóba porrá daráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és alaposan összekeverjük.
Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és elegyengetjük benne a vajas kekszet. Hűtőbe tesszük, amíg elkészülünk a töltelékkel.

Megj.: Amennyiben magasabb tortát szeretnétek, akkor használjatok egy kisebb formát. 

A mangót megpucoljuk, és kisebb darabokra vágjuk, majd botmixerrel pépesítjük. 
A mangó püré felét hozzáadjuk a joghurthoz, rászórjuk a reszelt citrom héjat, és alaposan elkeverjük. 
A másik felét a citromlével és a mézzel együtt egy kisebb lábasba csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a mangós joghurthoz, és alaposan elkeverjük. 
A tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a mangós masszához forgatjuk.

Ráöntjük a kekszes alapra, elsimítjuk, majd hűtőbe tesszük 4-5 órára, de az ideális egy éjszaka.

Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, kedvünk szerint díszítjük, és szeleteljük.

6 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy újra itt vagy, már hiányoltalak! Szép és finom tortát kapott az ünnepelt!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett. Azon gondolkodom, hogy én talán még nem is ettem mangót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Mindennek eljön egyszer az ideje, mi sem túl rég fedeztük fel a mangót. Mi szeretjük, úgy hogy csak azt tudom mondani, hogy kóstold meg ti is. :)

      Törlés
  3. Ezt elmentem a mangó-rajongó Petrámnak, köszönet érte! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik és tervezed te is elkészíteni. :)
      Majd várom a visszajelzést ha elkészült.

      Törlés