2013. november 29., péntek

Gesztenyés hókifli




Juditka játékot hirdetett szuper nyereményekkel, s ezen alkalmon fogva készítettem el a már rég elmentett gesztenyés hókifliket. Lényegében bármivel meg lehet tölteni a kifliket, de mivel rég nem készítettem gesztenyés sütit, így maradtam a gesztenye mellett, majd következőkor dióval és mákkal töltöm. Megérte elkészíteni, mert nagyon finom, és elég sok kifli is kijön ebből az adagból.

Juditka, köszönjük a receptet! Majd ahogy az időm engedi, elkészítem a többi sorra váró finomságot is. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- csipet só
- 1 ek. porcukor
- 2 dkg élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg cukrozott gesztenyepüré

Elkészítés:

A tészta összes hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Előfordulhat, hogy szükséges lesz még tejre hogy a tészta összeálljon, vagy túl ragacsos és akkor még lisztet kell szórjunk bele. A lényeg, hogy dagasztás után egy puha, jól kezelhető tésztát kapjunk. Dagasztás után lezárjuk a gépet és 30 percet kelesztjük.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk és 2 részre osztjuk a tésztát. Kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy 8 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. Mindegyik kör szélére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket, szorosan feltekerjük és kifli alakúra formázzuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütjük.

Nekem cukrozott-rumos gesztenyepüré volt, ezt csak villával egy kicsit összetörtem és máris kész volt a tölteléknek való. Ha nem cukrozott a gesztenyepüré, akkor ízlés szerint keverjük el porcukorral és kevés rummal ízesítjük.

Ha megsültek a kiflik, akkor még melegen porcukorba forgatjuk. Nekem ebből az adagból 46 darab kiflim lett.


2013. november 28., csütörtök

Rakott karalábé



Pár hete készült ez az egytálétel, és igazából azt használtam fel ami éppen otthon volt. A répás-csokis süteménytől megmaradt egy kevés reszelt sárgarépa, a tejfölös doboz is megvolt bontva, tojás is csak három volt, és sajt is már csak egy darabka volt. Még egyszer bebizonyosodott, hogy "maradékokból" is lehet finomat és laktatósat készíteni.

Hozzávalók:

- 4 darab karalábé
- 80 dkg krumpli
- 1/2 csésze reszelt sárgarépa (elhagyható)
- 2 kisebb vöröshagyma
- só, bors
- 3 tojás
- 3 dl tejföl
- 4 ek zsemlemorzsa
- 5 dkg sajt

Elkészítés:

A krumplit és karalábét meghámozzuk és megmossuk, majd ujjnyi vastag karikára vágjuk. Enyhén sós vízbe kb. 5 percig előfőzzük, majd leszűrjük. Tálba tesszük, sózzuk, illetve borsozzuk.

A hagymákat megpucoljuk, felvágjuk apróra és kevés olajon megfonnyasztjuk. Kihűtjük.

A tojásokat villával felverjük majd összekeverjük a tejföllel és a megfonnyasztott hagymával. Ízesítjük kevés sóval és borssal.

Egy közepes nagyságú hőálló edényt 1-2 ek olajjal kikenünk és megszórjuk kb. 2 evőkanálnyi zsemlemorzsával. Kirakjuk az alját a karalábé szeletek felével, erre jön egy réteg krumpli majd rászórjuk a reszelt sárgarépát. Jön rá egy újabb réteg karalábé majd befödjük a krumplival.
Leöntjük a tojásos tejföllel és megszórjuk a 2 evőkanál zsemlemorzsával összekevert reszelt sajttal.
Tetejét meglocsoljuk egy kevés olajjal majd előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.


2013. november 27., szerda

Sacher muffin



Eddig még soha nem kóstoltam Sacher tortát, pedig annyi jó dolgot hallottam róla, mindenki csak dicsérte. Nem is tudom, miért vártam vele ennyit, igaz most sem tortaként került asztalra, hanem muffin formában sütöttem meg, de szerintem ez csak külsőség, az íze nagyon ott van. :) A receptet Katánál találtam, és ezúttal jelentkeznék is a Blogszülinapi nyereményjátékára, hátha hátha....... :)

Hozzávalók:

- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg házi sárgabarack lekvár

Tetejére:

- sárgabaracklekvár
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj

Elkészítés:


A vajat a darabokra tört csokival együtt gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Hozzákeverjük a langyosra hűlt vajjal összeolvasztott csokit és a baracklekvárt is. A végén beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba. Elég sűrű masszát kapunk és kb. másfél evőkanálnyi massza jut minden mélyedésbe.

180 fokra előmelegített sütőben kb.22-25 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt muffinok tetejét megkenjük baracklekvárral és hűtőbe tesszük.

A csokimázhoz gőz fölött megolvasztjuk a darabokra tört étcsokit a vajjal, és megkenjük vele a muffinok tetejét.

A kész muffinokat rövid időre hűtőbe tesszük, hogy a csokimáz megdermedjen rajtuk és fogyaszthatjuk is.


2013. november 25., hétfő

Mini húsos piték




Újra blogkóstoltam Mézeskalácsnál, ezúttal egy nagyon finom húsos mini pitét választottam, amit minimuffin tepsi hiányában, a nem rég beszerzett kosárkákban készítettem el. Semmit nem változtattam a receptem, mindent az előírások szerintem készítettem, csupán a forma változik egy kicsit.
Szerintem olyan kis mutatósak lettek és nagyon-nagyon finomak. :) Rukkola salátával tálaltuk, és ami megmaradt másnapra azt meleg teával fogyasztottuk. Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom.
(Az alsó képen hidegen van fotózva, de még melegen a sajt olyan jó folyós volt.)

Mézeskalács, köszönjük ezt a receptet is! Nagyon ízlett, tervezzem elkészíteni az Ünnepekre is. :)

Kedves Janka, köszönöm a játékot és a kisorsolt blogot!  :)
Jó munkát az összefoglalóhoz, az biztos, hogy nem lesz könnyű dolgod, már csak a résztvevők száma miatt sem! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3/4 tk só
- 5 ek hideg víz
- 1 tk szárított oregánó

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg darált csirkehús
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom püré
- 5 dkg trappista sajt
- só, bors
- olaj

+ Lekenni: - 1 tojás (nem fog kelleni az egész)

Elkészíteni:

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a hagymát kockákra vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és addig pirítjuk együtt, amíg a fokhagyma illata érződni fog. Hozzáadjuk a darált húst és nagy lángon, állandóan kevergetve kb. 4 percig pirítjuk (amíg kifehéredik a hús). Sóval, borssal izesítjük majd elkeverjük benne a paradicsompürét és hagyjuk kihűlni.

A tésztát kivesszük a hűtőből, egy kicsit átgyúrjuk majd kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.
8 cm átmérőjú pogácsaszaggatóval 17 kört szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a kevés olajjal kikent kosárka formákat.
Ezután mindegyik kosárkába teszünk 1 bő teáskanálnyi húsos alapot és ráteszünk egy kocka satjot.

A megmaradt tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk 3 mm vastagra és egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki.
A felvert tojással lekenjük a kosárkák peremét, majd befedjük az előzőleg kiszaggatott körökkel. A szélét óvatosan lenyomkodjuk, lekenjük a felvert tojással majd fogvájóval párszor megszurkáljuk mindegyik kosárka tetejét.

180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

2013. november 22., péntek

Karamellszirupos almás-fahéjas tekercs




Gondolkodtam, hogy felkerüljön-e ez a kalács a blogra, és nem azért mert nem finom, sőt igenis nagyon finom, hanem azért mert egy kicsit elrontottam. És nem azért mert valami baj lett volna a recepttel, hisz az tökéletes, hanem az edényből való kiborítással volt a gondom. Az első hiba amit elkövettem az az volt, hogy elfelejtettem sütőpapírral kibélelni az edényt amibe megsütőm a tekercseket. Csak akkor vettem észre, amikor a karamellszirup már bele volt öntve, de ekkor már túl késő volt. Elsőre nem gondoltam, hogy valami gond is lesz, hisz a karamellás rózsakalács esetében sem használtam sütőpapírt és jól kijött a kalács az edényből. Igen ám, de amikor az ember több dolgot csinál egyszerre, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy nem tud száz felé figyelni. és akkor jönnek a bakik. Így jártam én is. Kivettem a szépre sült tekercset a sütőből, és félretettem, azzal a gondolattal, hogy egy fél perc, intézzek el valamit és máris borítom a tányérra. Na igen, az egy percből több perc lett amire észbe kaptam, hogy a karamell megkeményedik s nem fogom tudni kiborítani, de már túl késő volt. Valóban megkeményedett és amikor próbáltam a tányérra borítani, a karamell miatt beleragadt az edény aljába. Nagy nehezen sikerült kiszedni, igaz nem egészbe, hanem darabokba, próbáltam a csigákat a helyükre rakosgatni, hogy azért valahogy nézzen ki, de amint a képen is látszik, nem nagy sikerrel. Tanultam az esetből, és mondom nektek is, hogy ahogy kivettétek a sütőből, azonnal borítsátok a tányérra, és akkor szépen egybe marad. Persze, ha tettem volna sütőpapírt, akkor nem lett volna semmi gond......de majd következőkor figyelmesebb leszek, mert biztos lesz következő alkalom, mert nagyon-nagyon finom volt. :)

Csiperkénél megtudjátok nézni, hogy milyen kellett volna legyen az én tekercsem is. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 2,4 dl tej
- 5 dkg cukor
- 0,6 dl olaj
- 25+10 dkg liszt
- 1 cs szárított élesztő (7g)
- 1 kk só
- 1/2 kk szódabikarbóna (én kifelejtettem)
- 1/2 kk sütőpor (én kifelejtettem)

Hozzávalók a töltelékhez:

- 6 dkg olvasztott vaj
- 2 tk fahéj
- 5 dkg cukor

Hozzávalók a karamellsziruphoz:

- 10 dkg vaj
- 15 dkg barnacukor
- 1 ek méz
- 1 ek tejszín
- 1 ek almapálinka, vagy brandy (nálam ez elmaradt)

+ 1 nagyobb savanykás alma

Elkészítés:

A tejet elkeverjük az olajjal, majd a cukorral együtt addig melegítjük, amíg felolvad. Vigyázat! NEM kell forralni, csupán addig melegíteni, kavargatva amíg a cukor elolvad.
Kicsit kihűtjük és beleszórjuk az élesztőt. Egy fakanállal elkeverünk benne 25 dkg lisztet, lefödjük és meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

Ezután a sóval elkevert lisztet (ha nem felejtsük el, akkor a sütőport és a szódabikarbónát is) hozzákeverjük a megkelt tésztához. Átgyúrjuk, majd lisztezett felületre borítjuk és két részre vágjuk a tésztát.

Egyenként kinyújtjuk kb. 70 cm hosszú és 20 cm széles csíkra, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukor felével. Feltekerjük, mint a bejglit és 3,5 - 4 cm-es darabokra vágjuk.

A karamellsziruphoz, egy lábasba alacsony lángon a vajat felolvasztjuk majd hozzákeverjük a cukrot. Addig kevergetjük amíg a cukor teljesen fel nem olvad, majd hozzáadjuk a tejszínt, még 1 percig főzzük és lehúzzuk a lángról.

Az almát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.

Csiperke egy 26 cm-es tortaformát használt, nekem nincs ilyen nagy, ezért egy 24 cm-es kerek edényt használtam. Béleljük ki sütőpapírral, kenjük ki vékonyan vajjal, majd öntsük bele a karamellt és szórjuk rá az almakockákat.
Ráhelyezzük a tésztatekercseket, kis távolságra egymástól, majd letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 30 percig fóliával letakarva sütjük, majd még 10 percet fólia nélkül.

A megsült kalács tetejére tányért teszünk, és egy gyors mozdulattal átfordítjuk, hogy az almás-karamelles rész kerüljön felülre.

2013. november 20., szerda

Tejszínes gombakrémleves fokhagymás pirítóssal


Az utóbbi időben nagyon rákattantunk a krémlevesekre. Nem is sejtettük eddig, hogy ennyire ízlik nekünk ez a fajta leves. Sok féle zöldségből készítettünk már krémlevest, pirítóssal, grissinivel vagy levesgyönggyel tálalva nagyon finom tud lenni. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 l húsalaplé (Vagy 1,5 l víz + 1 leveskocka)
- só, bors
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a megtisztított és szeletekre vágott gombát, kicsit megsózzuk, majd lefödve kb. 10 percig a saját levében pároljuk.

Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.

Kb. 15 percig forraljuk, levesszük a lángról és botmixerrel pépesítjük.

A levesből pár kanállal merünk a tejszínhez a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk a levesbe, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és összeforraljuk. Ha túl sűrű lenne, tölthetünk még bele egy kis vizet, csak akkor kóstoljuk meg, lehet hogy utána kell ízesíteni.

Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és fokhagymás pirítós kíséretében kínáljuk.


2013. november 18., hétfő

Zabpelyhes süti



A blogkóstoló újabb fordulójának köszönhetem, hogy rátaláltam erre a sütire. Ez alkalommal Janka a házigazdája a Blogkóstolónak, ki volt olyan kedves, hogy Mézeskalács blogját sorsolta nekem. :) Eddig ismeretlen volt számomra ez a blog, de ezután biztos hogy gyakran fogom látogatni, mert nagyon megtetszett. Több sütit és ételt is kiválasztottam, amit biztos elfogok készíteni, de elsőnek jöjjön ez a szuper gyorsan elkészíthető, és nem utolsó sorban még egészséges is zabpelyhes süti. Mézeskalács mazsolával és szilvalekvárral készítette, de mivel én nem kedvelem a mazsolát, ezért azt kihagytam, és diót tettem helyette, a szilvalekvár helyett pedig baracklekvár került bele, csupán azért mert ez volt megkezdve. Nagyon finom lett, egy csésze tejjel kiváló reggeli vagy uzsonna. :)

Mézeskalács, örvendek hogy megismerhettem a blogod és köszönöm a receptet! :)

Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 10 dkg (barna)cukor
- 1 tojás
- 125 g natúr joghurt
- 1 dl tej
- 3 ek baracklekvár
- 3 ek szezámmag
- 6 dkg durvára vágott dió
- 1 tk fahéj
- 2 tk szódabikarbóna

Elkészítés:

A zabpelyhet, diót és szezámmagot, külön-külön száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd félretesszük.

A tejet, joghurtot, a cukrot, a tojást és baracklekvárt összekeverjük. A száraz hozzávalókat is elkeverjük, majd a nedves hozzávalókhoz adjuk és csomómentesre keverjük.

Sütőpapíros tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 180 C-on kb 30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

2013. november 15., péntek

Diós holdak


A SAD összefoglalóját olvasva bukkantam rá erre a nagyon gyorsan elkészíthető sütire, ami akár az Ünnepi asztalra is kerülhet. Csigabige nagymamája receptje alapján készült, és mint mindig, most is bebizonyosodott, hogy milyen finomak a Nagyi sütik. :)
Csigabige, köszönet a receptért! :)

Hozzávalók kb. 78 darabhoz:

- 24 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 18 dkg vaj (Vagy margarin)

Hozzávalók a hempergetéshez:


- 1 cs vaníliás cukor
- 3-4 ek cukor

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat dolgozófelületre szórjuk (vagy egy tálba), majd a vajjal együtt összedolgozzuk. Hamar összeáll a tészta és nagyon könnyű dolgozni vele.

Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra és holdakat szaggatunk belőle.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben világos barnára sütjük. Figyeljük, mert hamar kész lesznek, kb. 8-10 perc elég.

A porcukrot elkeverjük a vaníliacukorral (én a kristálycukrot a vaníliacukorral együtt daráltam le), majd a sütőből kivett, még meleg holdakat beleforgatjuk.


2013. november 13., szerda

Szezámmagos grissini (kenyérrúd)


És akkor jöjjön a Dubarry-leveshez készített szezámmagos grissini receptje. Nincs hogy elrontani, annyira egyszerű elkészíteni. Természetesen nem csak a leves mellé lehet kínálni, önmagában is nagyon finom. :)

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt
- 1/2 cs szárított élesztő
- 2 csapott tk só
- 1 tk cukor
- 4 ek olaj
- 0,8 dl viz
- 0,8 dl tej

Tetejére:

- 1 tojássárga + 1 tk víz
- szezámmag

Elkészítés:

Minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérünk, és elindítjuk a dagasztó programot. Ha már szép sima lett a tészta, lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vastag és 20-22 cm széles téglalapot nyújtunk belőle.

Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és jó bőven megszórjuk szezámmaggal.

Derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk, majd a két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

10 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

2013. november 11., hétfő

Dubarry-leves



A név láttán nem kell valami különleges vagy túlkomplikált levesre gondolni, hisz csupán egy egyszerű karfiolkrémleves, krumplival dúsítva. :) Hankka javaslatára szezámmagos grissinivel tálaltuk, ami házilag is nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető (a héten hozom a receptjét). A leves annyira finomra sikerült, hogy nemcsak ebédre ettünk belőle, hanem a vacsoránk is ez a leves volt. :)
Köszönjük Neked, Hankka! :)

Hozzávalók:

- 1 fej karfiol (1,5 kg)
- 2 közepes krumpli
- só, őrölt bors, ételízesítő
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 ek liszt
- 2,5 dl tejföl
   
Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk.
A krumplit is megtisztítjuk és jól megmossuk, majd felszeleteljük vagy kockára vágjuk.

Egy lábasba tesszük a karfiolrózsákat, a krumplit és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor már fő, beledobjuk a leveskockát és ízesítjük sóval, borssal és kevés ételízesítővel. Ezután fedő alatt, takarék lángon puhára főzzük a zöldségeket.

A tálaláshoz kiveszünk pár kisebb karfiolrózsát a levesből.

A puhára főtt zöldségeket botmixerrel pépesítsük.

A tejfölbe elkeverjük a lisztet, majd pár kanállal merjünk hozzá a levesből és kavarjuk össze. Állandó kavarás mellett csurgassuk a levesbe, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd pár percig még főzzük.

Tálaljuk az egész karfiolrózsákkal, tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel szórva. Kenyér helyett szezámmagos grissinit készítettem.


2013. november 8., péntek

Duplán csavart vajas-csipkebogyólekváros csiga




Az úgy volt, hogy megláttam Trollanyunál a mákos gyömbéres cantuccini paleos változatát, de kíváncsi voltam a nem paleos receptre is, így bukkantam rá Hekvanc blogjára. Egy kicsit szétnéztem a blogon, mivel első alkalom volt hogy nála járok és igen sok finomságot találtam. Az egyik, ami megtetszett ez a duplán csavart vajas-csipkelekváros csiga volt. A tésztája nagyon jó, könnyen lehetett vele dogozni és finom is volt. Azonban, amivel megkínlódtam egy kicsit, az a csigák felcsavarása volt. A lekvárom túl hígnak bizonyult és bármilyen óvatosan próbáltam felcsavarni, mind folyt ki, és a tésztacsíkok is csúsztak el, ezért nem lettek olyan szépek a csigáim, de ez nem változtatott semmit az ízén. Egy kis szépség hiba néha kell. :)
Amit másképp csináltam mint Hekvanc, az az hogy én nem tettem tésztalapot a forma aljára, hanem inkább sütőpapírral béleltem ki, így akadályozva meg a töltelék kifolyását és odaégését. A másik dolog, hogy én csak finom lisztet használtam, mert nem volt kukorica lisztem, de az eredeti receptet itt megnézhetitek.
Szóval a végeredmény egy finom, foszlós, enyhén karamellizált kalács lett, ami nagyon ízlett  mindkettőnknek, így csak ajánlani tudom Nektek is. :)
Ezennel jelentkezem Hekvanc által meghirdetett Karácsony előtti játékára, hátha újra a Fortuna mellettem lesz. :D

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- csipet só
- 3 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csapott ek liszt
- 3-4 ek csipkebogyólekvár

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyen felfuttatjuk.

A sóval elkevert lisztet dolgozófelületre szórjuk. Közepébe kis fészket alakítunk ki és beleöntjük a felfutott élesztőt, majd a puha vajjal rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarjuk és meleg helyen kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ezután lisztes felületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk, majd kinyújtjuk kb, 0,5 cm vastagságú négyzetté. Gondolatban két részre osztottam, és a kés hátával megjelöltem a felénél, de nem vágtam át. (Hekvanc elvágta )Az egyik felét megkenjük a szoba-hőmérsékletű vaj, a liszt és a cukor keverékével. Ráborítjuk a tészta másik felét, úgy hogy teljesen fedje be. Ezt megkenjük a lekvárral és a tésztát hosszában 6 csíkra vágjuk. Egyenként, lazán feltekerjük és egy sütőpapírral kibélelt, 20 cm-es tortafomában rakosgatjuk a csigákat. Nekem egy kicsit kifolyt a töltelék, főleg a lekvár, mert nagyon hig volt, de nem veszett el semmi, mert rákentem a csigák tetejére.
Meleg helyen, letakarva még pihenetjük kb. 30-35 percet, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt pirosra sütjük.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nagyon megörvendtem, amikor megérkezett Éva blogszülinapi játékán nyert ajándékcsomag. Elég hosszú útat tett meg, de hál'Istennek épségben ide ért.
Éva, még egyszer nagyon szépen köszönöm! :)


2013. november 6., szerda

Répás-csokis sütemény


Hogy a férjem szavával éljek, nem gondoltam volna, hogy még répából is lehet ilyen finom sütit készíteni. :) Igazi szaftos, nem az a nyuvasztó vagy száraz süti, az a fajta amelyik csak úgy eteti magát. :) Azoknak is ajánlom akik nem nagyon szeretik a répát, hisz nem is érződik, hogy van a sütibe. Én a hétvégén újra elfogom készíteni, már le volt adva a rendelés. :D

Ötlet Tücsökbogártól. :)

Hozzávalók:

- 140 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor
- csipet só
- 1,5 dl olaj
- 2 tojás
- 1 tk vanília
- 1 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 8 dkg étcsokoládé
- 6 dkg dió
- 325 dkg reszelt sárgarépa

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és olajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a a kis lyukon lereszelt répát, a durvára vágott diót és csokit, és a vaníliakivonatot, majd összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (nálam 33x22 cm, de jobb ha kisebb a tepsi mert akkor magasabb lesz a süti.). 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Kihűtjük teljesen, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

2013. november 4., hétfő

Diós kelt virág



A csütörtökön megláttam Vicuskánál a blogkóstolóra elkészített diós kelt virágjait, és nyomba beleszerettem. :) Nekem nem volt itthon dióm, de eldöntöttem, hogy a hétvégén elkészítem valami más töltelékkel. Aztán a piacon járva megláttam egy öreg nénit, aki diót árult elég jó áron, gondoltam veszek fél kilót. Úgyis, hiába várok a dió vásárlással, az Ünnepekhez közeledve csak még drágább lesz. :(
Szóval most már megvolt a dióm is a diós kelt virágokhoz! :) A kelt tésztához a saját kalács tészta receptem használtam, és a töltelék is egy kicsit másabb mint a Vicuskáé. Az eredeti recepthez nézzetek be Vicuskához. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 1 vaníliacukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 2,1 dl tej
- 4 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 dkg darált dió
- 1 ev házi baracklekvár
- 1 ek méz
- 2 ek cukor
- 0,5 dl tej

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek viz

+ 2-3 dióbél durvára vágva

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Elkészítjük a tölteléket, amihez a hozzávalókat egy tálba jól elkeverjük.
Ha túl száraznak tűnik a töltelék, akkor adjunk még hozzá egy kevés tejet. Vagy ha netán túl híg lenne, akkor adjunk hozzá még darált diót, vagy darált kekszet. Egy jól kenhető masszát kell kapjunk.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett dolgozófelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
Megformázzuk kis gombócoknak, majd egyesével kör alakúra nyújtjuk. Én eleinte a sodrófával nyújtottam a köröket, majd pár darab után csak simán az ujjaimmal addig lapítottam, amíg egy kört kaptam. Így gyorsabban és könnyebben ment nekem.
Miután megkaptuk a kört kb. 1 bő teáskanálnyi diós tölteléket teszünk a kör közepébe és kicsit elkenjük.


Batyunak összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.
Az összeérő résszel lefelé, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és az ujjainkkal lelapítjuk. Egy éles késsel vagy pengével 6 helyen bevágjuk a tetejét, úgy hogy a közepe egybe maradjon.


20 percet pihentetjük, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával majd a közepét megszórjuk egy csipetnyi durvára vágott dióval.
 
Előmelegített sütőben kb. 16-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

2013. november 2., szombat

Frankfurti leves



A Frankfurti leves már elég rég a várólistán volt, mivel a férjem nagyon szereti a virslit. Több receptet is tanulmányoztam, kijegyzeteltem, de végül a pár napja Markánál látott recept mellett döntöttem, mert nagyon egyszerűnek és gusztusosnak tűnt. Én általában nem kedvelem a virslit, de ennek ellenére a leves nagyon ízlett.
Köszönjük Marka, nagyon finom volt a leves! :)

Hozzávalók:

- 1 kis fej kelkáposzta vékony csíkokra vágva
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 krumpli

- 1 kis pohár tejföl (1,5-2 dl)
- 1 evőkanál liszt
- olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors, majoránna

- 4-5 szál virsli

Elkészítés:

Az apróra felvágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a vékonyra vágott káposztát és felöntjük kb. 2,5-3 l vízzel.

A karikára vágott répákat és a kockára vágott krumplit is beletesszük a levesbe. Ízesítjük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, majd a zöldségeket puhára főzzük.

1 evőkanálnyi lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítunk és megszórjuk a pirospaprikával. Felöntjük kevés hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és simára kavarjuk majd a levesből pár kanállal hozzámérünk (hőkiegyenlítés). A tejfölös rántást a levesbe csurgatjuk és besűrűsítjük.
A virsliket felkarikázzuk, beletesszük a levesbe és néhány perc alatt készre főzzük.