2013. november 25., hétfő

Mini húsos piték




Újra blogkóstoltam Mézeskalácsnál, ezúttal egy nagyon finom húsos mini pitét választottam, amit minimuffin tepsi hiányában, a nem rég beszerzett kosárkákban készítettem el. Semmit nem változtattam a receptem, mindent az előírások szerintem készítettem, csupán a forma változik egy kicsit.
Szerintem olyan kis mutatósak lettek és nagyon-nagyon finomak. :) Rukkola salátával tálaltuk, és ami megmaradt másnapra azt meleg teával fogyasztottuk. Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom.
(Az alsó képen hidegen van fotózva, de még melegen a sajt olyan jó folyós volt.)

Mézeskalács, köszönjük ezt a receptet is! Nagyon ízlett, tervezzem elkészíteni az Ünnepekre is. :)

Kedves Janka, köszönöm a játékot és a kisorsolt blogot!  :)
Jó munkát az összefoglalóhoz, az biztos, hogy nem lesz könnyű dolgod, már csak a résztvevők száma miatt sem! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3/4 tk só
- 5 ek hideg víz
- 1 tk szárított oregánó

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg darált csirkehús
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom püré
- 5 dkg trappista sajt
- só, bors
- olaj

+ Lekenni: - 1 tojás (nem fog kelleni az egész)

Elkészíteni:

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a hagymát kockákra vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és addig pirítjuk együtt, amíg a fokhagyma illata érződni fog. Hozzáadjuk a darált húst és nagy lángon, állandóan kevergetve kb. 4 percig pirítjuk (amíg kifehéredik a hús). Sóval, borssal izesítjük majd elkeverjük benne a paradicsompürét és hagyjuk kihűlni.

A tésztát kivesszük a hűtőből, egy kicsit átgyúrjuk majd kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.
8 cm átmérőjú pogácsaszaggatóval 17 kört szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a kevés olajjal kikent kosárka formákat.
Ezután mindegyik kosárkába teszünk 1 bő teáskanálnyi húsos alapot és ráteszünk egy kocka satjot.

A megmaradt tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk 3 mm vastagra és egy 6 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki.
A felvert tojással lekenjük a kosárkák peremét, majd befedjük az előzőleg kiszaggatott körökkel. A szélét óvatosan lenyomkodjuk, lekenjük a felvert tojással majd fogvájóval párszor megszurkáljuk mindegyik kosárka tetejét.

180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

10 megjegyzés:

  1. Hű de jól választottál ismét, nagyon tetszik! Elmentve nálam is... :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta kis kosárkák :-)

    VálaszTörlés
  3. Jó választás volt! Finom is, mutatós is! Tetszik a fotód is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon cukik, én imádom a mini pitéket, de legtöbbször nincs időm vele vacakolni, 5 emberre sok kis pite kell:)

    VálaszTörlés
  5. Mennyire örülök, hogy ennyi minden tetszik nálam:) Ezek a mini gyönyörűségek nagy gyengéim, imádom őket!:) Gyönyörűek lettik a pitécskéid, nagyon mutatós, így kosárka formában!

    VálaszTörlés
  6. Szuper jól néznek ki, a csirkehúsos töltelékkel pedig nagyon fincsik is lehetnek! :) Jól választottál! :)

    VálaszTörlés
  7. De jól néz ki! Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  8. Annyira helyesek ezek a kosárkák :) Alaposan blogkóstoltál, így kell ezt csinálni.
    Köszönöm szépen, hogy velem játszottál :)

    VálaszTörlés
  9. Klassz kis recept, fincsi lehet. :P

    VálaszTörlés