2013. november 4., hétfő
Diós kelt virág
A csütörtökön megláttam Vicuskánál a blogkóstolóra elkészített diós kelt virágjait, és nyomba beleszerettem. :) Nekem nem volt itthon dióm, de eldöntöttem, hogy a hétvégén elkészítem valami más töltelékkel. Aztán a piacon járva megláttam egy öreg nénit, aki diót árult elég jó áron, gondoltam veszek fél kilót. Úgyis, hiába várok a dió vásárlással, az Ünnepekhez közeledve csak még drágább lesz. :(
Szóval most már megvolt a dióm is a diós kelt virágokhoz! :) A kelt tésztához a saját kalács tészta receptem használtam, és a töltelék is egy kicsit másabb mint a Vicuskáé. Az eredeti recepthez nézzetek be Vicuskához. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 1 vaníliacukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 2,1 dl tej
- 4 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 16 dkg darált dió
- 1 ev házi baracklekvár
- 1 ek méz
- 2 ek cukor
- 0,5 dl tej
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek viz
+ 2-3 dióbél durvára vágva
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Elkészítjük a tölteléket, amihez a hozzávalókat egy tálba jól elkeverjük.
Ha túl száraznak tűnik a töltelék, akkor adjunk még hozzá egy kevés tejet. Vagy ha netán túl híg lenne, akkor adjunk hozzá még darált diót, vagy darált kekszet. Egy jól kenhető masszát kell kapjunk.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett dolgozófelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
Megformázzuk kis gombócoknak, majd egyesével kör alakúra nyújtjuk. Én eleinte a sodrófával nyújtottam a köröket, majd pár darab után csak simán az ujjaimmal addig lapítottam, amíg egy kört kaptam. Így gyorsabban és könnyebben ment nekem.
Miután megkaptuk a kört kb. 1 bő teáskanálnyi diós tölteléket teszünk a kör közepébe és kicsit elkenjük.
Batyunak összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.
Az összeérő résszel lefelé, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és az ujjainkkal lelapítjuk. Egy éles késsel vagy pengével 6 helyen bevágjuk a tetejét, úgy hogy a közepe egybe maradjon.
20 percet pihentetjük, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával majd a közepét megszórjuk egy csipetnyi durvára vágott dióval.
Előmelegített sütőben kb. 16-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Címkék:
baracklekvár,
dió,
diós péksütemény,
édes kelt tészta,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
méz,
péksütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Gyönyörű!!! Viszem a kalácsreceptedet :) De örülök, hogy megcsináltad!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska! :) Amint látod sokáig nem vártam vele, nagyon megtetszett amikor megláttam Nálad. :)
TörlésEgészségünkre :D Szívesen megkóstolnám a tiédet! Legközelebb túróval szeretném tölteni...
VálaszTörlés:) Ha nem kaptam volna diót, én is túróval készítettem volna el. Szerintem bármilyen töltelékkel finom. :)
TörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin! :)
TörlésSzerintem végig fog söpörni ez a recept is a blogokon, nekem is nagyon tetszik - nálad is! :)
VálaszTörlésNekem is az az érzésem, hogy több blogger elfogja még készíteni. :)
TörlésSzép és finom! Bármilyen töltelékkel eltudom képzelni, nagyon tetszik!
VálaszTörlésKöszönöm Hajni! :)
TörlésCsakúgy, mint bármelyik péksütit, ezt is bármivel lehet tölteni. Biztos, hogy finom bármilyen töltelékkel. :)
Ez nekem is nagyon tetszik! Iderepíthetnéd, az én abroszomra... ;-)))
VálaszTörlésMáris repül felétek. :D
Törlés