2018. február 6., kedd

Hajdinalisztes triplacsokoládés keksz (gluténmentes)


Az ünnepek előtt Nigella Lawson karácsonyi műsorában láttam ezt a hajdinaliszttel készült triplacsokoládés kekszet. Annak ellenére, hogy addig még soha nem használtam hajdinalisztet, nagyon megtetszett a keksz, hisz olyan csábító volt, és amúgy is amibe csoki van az csakis finom lehet. Meglepetésemre könnyen kaptam hajdinalisztet, és még nem is volt drága más lisztekhez képest. A masszát végtelenül egyszerű összeállítani, és gyorsan elkészül, és ugyan a hajdinalisztnek megvan a jellegzetesen erős íze, de ebben a kekszben a csokoládé nagyon jól ellensúlyozza. Annyira jól sikerült, hogy azóta már kétszer is elkészült ez a gluténmentes csokoládés keksz, és a hajdinalisztet kipróbáltam más süteményekbe is.
Annyi megjegyzés hozzá, hogy a tojás és a csokoládé pasztillák legyenek hidegek, mert így elkerüljük a hűtőben való pihentetést és azonnal használható a massza, így gyorsabban elkészül.

Hozzávalók:

- 12,5 dkg hajdinaliszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 2,5 dkg holland kakaópor
- 12,5 dkg étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 12,5 barnacukor
- 1 tk vanília paszta
- 2 hideg tojás
- 5 dkg hideg tejcsoki pasztilla (az eredeti receptben 15 dkg étcsokoládé)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk és elvegyítjük.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük.

A vajat a cukorral és a  a vanília pasztával habosra keverjük. Hozzákeverjük az olvasztott, de kihűlt étcsokoládét, majd egyenként hozzáadjuk a hideg tojásokat is, és jól elkavarjuk. Több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és egyneművé keverjük, végül pedig a hideg tejcsokoládé pasztillákat (vagy darabolt csokoládét) is beledolgozzuk a masszába.

Két evőkanál segítségével halmokat rakunk egy sütőpapíros tepsire, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt kisütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve 10 percet a tepsin pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése