A mai bejegyzésben megmutatom a teljes kiőrlésű lisztből készült hamburgerzsemléket, majd a kész hamburgert hozom egy külön bejegyzésben, mert megérdemli. :)
A zsemle szép formás lett, ugyan egy kicsit tömött a bélzete, nem az a légies, mint a búza finomlisztből készült társai, de finom volt, gyorsan elfogyott. Lehet nagyobb zsemléket is készíteni, ebben az esetben a megkelt tésztát ne 8 részre, hanem 5 vagy 6 egyenlő részre osszuk, majd formázzuk.
Megj: Ha hagyományos hozzávalókból készítenéd a hamburgerzsemlét, a receptjét ide kattintva olvashatod.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1 tk só
- kb. 2,5 dl langyos kefír
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk cukor
- 1 cs. instant élesztő
- 5 ek olívaolaj
Tetejét lekenni: - 1 mk víz + 1 tojássárga
Tetejét megszórni: - 2 ek szezámmag
Elkészítés:
Az olaj kivételével, a hozzávalókat a mixer táljába mérjük a megadott sorrendben.
A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk a olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
Ezután a tésztát vékonyan olajozott felületre borítjuk és 8 egyforma részre (90 gramm/tésztadarab) vágjuk.
Mindegyik tésztadarabot egyenként óvatosan átgyúrjuk és megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése