2019. február 1., péntek

Diós - csokoládés banánszelet


Egy egyszerű diós - csokoládés banánszelet a hétvégére. Különlegessége, hogy nem finomliszttel, hanem hajdinaliszttel készült. Nincs sok csokoládé benne, de még így is jól ellensúlyozza a hajdinaliszt jellegzetes erős ízét. Nagyon finom. :)
Ha nálatok is van pár darab megbarnult héjú és megpuhult húsú banán, készítsétek el ezt a diós - csokoládés banánszeletet. Akár muffin formába is adagolhatjátok vagy püspökkenyér formába is süthetitek.

Hozzávalók:

- 30 dkg banánpép (kb. 3-4 érett banán)
- 10 dkg eritrit (vagy 8 dkg cukor)
- 5 ek kókuszolaj (vagy 6 ek vaj)
- 1 tk vanília esszencia
- 2 nagy tojás
- 17 dkg hajdinaliszt
- 1 csipet só
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 6 dkg dió
- 4 dkg étcsokoládé pasztilla

Elkészítés:

Egy száraz serpenyőbe a diót megpirítjuk, majd durvára vágjuk.

A lisztet elkeverjük a sóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával és a durvára vágott dióval.

A banánokat villával pépesítjük, majd elkeverjük az eritrittel, a vaníliával és kókuszolajjal.
Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza.
Ezután több részletben hozzákeverjük a lisztes keveréket, és egynemű masszává dolgozzuk. Végül a csokoládé pasztillát (vagy darabolt csokoládét) is belekeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (24x20 cm) simítjuk, és 5 percet pihentetjük.

Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

Kihűtjük, porított eritrittel megszórjuk és szeleteljük.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, szeretem a banánt, biztos ez is ízlene :-) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! :9 Nem a banán íze a domináló, inkább a hajdinaliszt, de így együtt nagyon finom.

      Törlés
  2. Hmmm... jól néz ki! Épp kérdezni akartam, hogy a hajdina földes íze mennyire érződik, de aztán olvastam, hogy a csoki ellensúlyozta az ízét.
    Picit rég jártam nálad, de most nézegettem a guszta és finom receptjeidet... mióta tértél át az egészségesebb változatokra (liszt, eritrit ilyesmik)? Van valami oka, vagy csak egy kis életmódváltás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy újra ellátogattál hozzám! :) Sajnos az idő mintha nem lenne elegendő mindenre, így én is egyre ritkábban tudom kedvenc blogjaim követni, beleértve a tiédet is.
      Az egészségesebb alapanyagok használata orvosi előírás volt, ugyanis a férjem nem érezte a legjobban magát és a véranalízisei is katasztrofálisak voltak, így az orvos azt tanácsolta, hogy hagyja el teljesen a fehér finomlisztet, a cukrot, a krumplit és fehér rizst meg a disznóhúst, és próbáljon fogyni is egy kicsit. Hál'Istennek ez sikerült neki, 8 hónap alatt 32 kilót fogyott és a vértesztjei is tökéletesek lettek. Most sokkal jobban érzi magát fizikailag, sokkal aktívabb és most már megszokta az új életmódot. :)

      Törlés