2019. február 15., péntek

Csokiszalámi


Még tavaly nyáron, a nagy hőségben készült ez a csokiszalámi. Fellehet turbózni aszalványokkal, magvakkal, de én most kifogytam mindenből, így "csak" ez az egyszerű csokiszalámi készült. Így is nagyon finom, pláné ha jó minőségű csokit használunk hozzá. Könnyen elkészíthető, viszont annál nehezebb kivárni, amíg megdermed. Ajánlom az esti órákban készíteni, és akkor másnap reggelig lesz ideje megdermedni. Mi nem bírtuk kivárni, alig másfél órát volt csak a hűtőbe, és látszik is, hogy nem olyan szépek a szeletek. De ez minket nem zavart, alig vártuk, hogy megkóstolhassuk.

Hozzávalók:

- 12 dkg étcsokoládé
- 8 dkg tejcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 30 dkg keksz (nálam zabkeksz)
- 5 dkg porcukor, vagy ízlés szerint
- 10 dkg darált dió

Elkészítés:

A vajat és csokoládét, alacsony lángon, állandó kevergetés mellet  felolvasztjuk.

20 dkg kekszet porrá darálunk, a többit pedig darabosra. Egy nagyon tálba szórjuk a porcukorral és dióval együtt, majd a vajas csoki keverékkel egyneművé keverjük.
Szükség esetén az állagán javíthatunk plusz kekszmorzsával/dióval vagy tejjel. 
Fontos, hogy a massza ne legyen folyós, ugyanakkor túl morzsalékos, szétesős sem. 

Amikor egyneművé keverjük még egy kicsit lágy a massza, de ahogy hűlni fog, szépen megdermed.

A masszát két részre osztjuk, majd folpackra öntve 2 rudat formázunk belőle.

Szorosan betekerjük a fóliába, még egyengetünk rajta, hogy szép formás legyen, majd hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Mi nem vártuk ki ezt az időt sem, és látszik rajta, hogy még nem volt teljesen megkeményedve amikor szeleteltem.

Ha kellően megkeményedett, kivesszük a fóliából és porcukorba hempergetjük. Éles késsel szeleteljük.

1 megjegyzés: