2019. február 22., péntek

Diós-almás zabkeksz


Akár diós-almás és fahéjas zabkeksznek is nevezhettem volna, hiszen jó bőven van benne ebből az általunk igen kedvelt fűszerből. Könnyű elkészíteni és diétázók is büntetlenül ehetik. Ha nem fogtuk volna vissza magunkat, akár pillanatok alatt elfogyott volna ez a diós-almás zabkeksz. Kiváló reggeli vagy tízórai lehet, csak önmagában vagy egy bögre tej, akár joghurt kíséretében. :)

Hozzávalók:

- 10 dkg darált dió
- 22 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)
- 1 csipet só
- 10 eritrit (vagy cukor)
- 1 tk sütőpor
- 2,5 tk őrölt fahéj
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg apró szemű zabpehely
- 1 alma, pucolva és kis lyukú reszelőn lereszelve

Elkészítés:

A zabpehely kivételével, a többi száraz hozzávalót egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne, majd a zabpelyhet is hozzáadjuk. Végül a tojással és a kis lyukú reszelőn lereszelt almával egyneművé dolgozzuk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy vízzel. Ha túl morzsalékos lenne és nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk vizet. Ugyanakkor ha túl ragacsos, akkor kevés zabpehelyliszt hozzáadásával elérhető a kívánt állag.)

Ezután folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű kerek formával (vagy bármilyen tetszőleges formával) kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A tepsibe hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.

49 darab diós-almás zabkeksz lett ebből az adagból.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet az almával! Múltkor kókusszal társítottam a zabpelyhet és igen finom volt az is.

    VálaszTörlés