2012. május 7., hétfő

Kőfal torta



Ezt a torta receptet még keresztanyámtól tanultam, amikor még csak 13 éves lehettem. Akkoriban ez volt a kedvenc tortám, és bármikor tehettem elkészítettem. Még a mai napon is nagyon szeretem, ugyan már nem készítem olyan gyakran, de még mindig a kedvenceim közé tartozik. :)

Hozzávalók a lapokhoz:

- 6 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 22 dkg cukor
- 25 dkg apróra vágott dió
- 2 ek liszt

Hozzávalók a krémhez:

- 25 dkg margarin (Rama)
- 20 dkg porcukor
- 4 tojássárga
- 2 ek kakaópor

Elkészítés:

A tojásfehérjét a pici sóval habbá verjük, majd állandó keverés mellett lassan hozzáadjuk a cukrot. Ezután a a liszttel elkevert diót forgassuk bele óvatosan, egy fakanál segítségével.

Sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen belesimítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőbe kb. 1 óráig szárítjuk nyitott lerajtónál és lassú tűznél.

A krémet két féle-képpen készíthetjük el:

1. A margarint a porcukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat és mixerrel jó habosra verjük. Végül a kakaót is hozzákeverjük.

2. A tojássárgát a cukorral, kakaóval és a Ramával egy lábasba rakjuk, majd kevergetve pár perc alatt sima krémmé főzzük, de felforrnia nem kell. Ha kihűlt, jó habosra keverjük.

A kiszáradt tésztát deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és 3 egyforma csíkra vágjuk.

A krémet úgy osszuk el, hogy maradjon annyi a végén, hogy a tortát teljesen be tudjuk vele vonni.

Ha már kihűltek a tésztacsíkok, összeállítjuk a tortát.
Az első tésztacsíkot megkenjük krémmel, majd erre rá jön a második tésztacsík és egy újabb krémréteg, majd az utolsó tésztacsík. A megmaradt krémmel körbekenjük a tetejét meg az oldalát is, és egy villa segítségével hullámos csíkokkal díszítjük, majd hütőbe tesszük egy pár órára. (az ideális az lenne, ha egy egész éjszakára hidegbe tartanánk, így könnyebben szeletelhető és puhább lenne.)


2 megjegyzés:

  1. Érdekes az elnevezése. Guszta és biztosan nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Igen, elkészítésre ingerlő az elnevezése :) Finom lehet a tojássárgájás krém!

    VálaszTörlés