Egy újabb finom kalács, ami már több blogon is szerepelt már. Én először TücsökBogárnál láttam, és már azóta várt az elkészítésre. :)
A recepten egy kicsit változtattam, mivel a habhoz szükséges tojásfehérjék a fagyasztóba voltak, így a kedvenc kalács receptemmel készítettem el. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
- 1 egész tojás+1 tojássárga
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 12 dkg darált dió
- 1 ek kakaó
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet a cukorral és sóval elkavarjuk, majd a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást meg a tojássárgát beleütjük. Én egy kicsit elkavartam a tojásokat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfutott élesztőt ráöntöm, és összedolgozom. Ekkor hozzáadom a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és duplájára kelesztjük.
Ha van kenyérsütőgépünk akkor a vaj kivételével az összes hozzávalót a gép táljába mérjük. Elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot majd amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Amikor lejárt a program, enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tojásfehérjéket a cukor kanalanként való hozzáadásával kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kakaóval elkevert darát diót a habba.
A megkelt tésztát két egyenlő cipóra osztjuk, majd mindkettőt egyenként kb. 50x25 centis téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós-kakaós habcsókkal majd feltekerjük mint a bejglit.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, koszorút formázunk belőle majd éles késsel az oldalát, egyenlő távolságra egymástól, 5-6 helyen bevagdossuk és újabb 40-45 percig kelesztjük.
Mielőtt a sütőbe tesszük, nem kell lekenni semmivel. Előmelegített sütőbe kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk egy kis porcukorral és kakaóval.
Ínycsiklandóan finom!!!!
VálaszTörlésIgen, alig lehet abba hagyni az evést. :D
TörlésSzebbnél szebb kalácsokat látok ma a blogokon:) Imádom a diós kalácsot:)
VálaszTörlésNálunk is a diós kalács a kedvenc. :)
TörlésGyönyörű lett:) Nálunk is nagy siker volt a habos kalács.
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésNekünk is nagyon ízlett, már egy újabb adagot is elkészítettem csak kókuszos töltelékkel. :)
Nagyon szép lett! Sosem csináltam még habcsókos kalácsot, már ki kéne próbálnom, pedig gyakran sütök kelt tésztát...Szóval nagyon szép lett és biztos az íze is pompás!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNekem is ez volt az első alkalom, de most bánom hogy nem próbáltam ki hamarabb mert nagyon finom. :)
Gyönyörűűű a kalácsod! Ezt én is kinéztem Anitánál. A dió nagy kedvence a családomnak, remélem hamarosan elkészítem én is. ;)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
VálaszTörlésSzerintem ne várj sokat az elkészítésével, a családnak nagyon fog ízleni! :)