2012. június 19., kedd

Kakaós-csokis kalács


Nagyon szeretjük a kalácsot bármilyen formában, főleg reggelire egy jó pohár tejjel vagy tejeskávéval. Ez most sem történt másként. Kora reggel neki láttam az elkészítésének, mert ilyen melegben nem ajánlatos későbbre hagyni a sütő bekapcsolását, majd mire a reggeli ideje eljött, már falatozhattuk is a finom kalácsot egy jó hideg pohár tejjel. :)

 Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 ek kakaópor
- csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 8 dkg vaj
- 1 egész tojás+1 tojássárga

+ 10 dkg étcsokoládé

Lekenéshez: - 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A kenyérsütőgép táljába mérjük az összes hozzávalót, a vaj és a csokoládén kívül. Elindítjuk a dagasztó/kelesztő  programot majd, amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Amikor lejárt a program, enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet a cukorral, kakaóval és sóval elkavarjuk, majd a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást meg a tojássárgát beleütjük, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, és összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

Közben a csokoládét felvágjuk kis darabokra.

A megkelt tésztát 4 egyenlő cipóra osztjuk. Mindegyik részt egyenként, lisztezett felületen kinyújtjuk téglalappá, s elosztjuk rajtuk a már felaprózott csokoládét. Szorosan feltekerjük mint a bejglit, majd 2-2 rudat összefonunk, és sütőpapírral kibélelt kalács vagy püspökkenyérformában tesszük.










                  Kb. a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.

Amikor már a tészta a forma pereméig ér, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk kristálycukorral és előmelegített sütőben pirosra sütjük (nálam 45 perc).

3 megjegyzés:

  1. Kakaós is meg csokis is, isteni lehet:) Nagyon szép csavartra készítetted. Erről eszembe is jutott, hogy nagyon régen nem sütöttem kalácsot:)

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik, biztosan finom volt csokival turbózva! És tényleg nagyon szépen formáztad, olyan... tökéletes lett! :)

    VálaszTörlés
  3. Hű, de guszta! Ez pont az én páromnak készült...Ő imádja a kalácsokat..Legközelebb megsütöm neki, had örömködjön... :o) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés