2012. december 13., csütörtök

Csavart diós kiflicskék


Valamikor réges-régen még egy román blogról mentettem le ezt a receptet, de sajnos már nem tudom melyikről, mert azt nem jegyeztem le. (Annak idején még nem írtam a blogot, és soha nem jegyeztem le, hogy mit hol találtam).

Egy kicsit több munka van vele, de megéri, mert nagyon finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg finom liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4 dkg cukor
- 1,1 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a hempergetéshez:

- 15 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 1 cs vanília cukor

+ víz

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet dagasztótálba tesszük.
A közepébe egy kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojásokat, ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval együtt egy jól formázható, rugalmas tésztát gyúrunk.

Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. (kb. 40-45 perc)

Ezalatt a diót ledaráljuk, majd elkavarjuk a cukrokkal.

Ezután egy kicsit átgyúrjuk a már megkelt tésztát (nem kell lisztezett felületen, mert elég olajos a tészta és nem ragad oda) és 2 részre osztjuk, így majd könnyebb lesz vele dolgozni.

A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, majd kb 1 cm-es csíkokat vágunk belőle, és mindegyiket hengerré sodorjuk. Az így kapott hengereket kb. 6 cm hosszúságú rudacskákra vágjuk.


Mindegyik rudacskát vízbe mártjuk, majd meghempergetjük a cukros-diós keverékben. Megcsavarjuk őket, kifli alakúra formáljuk és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, nekem biztos ízlene, hisz diós:)

    VálaszTörlés
  2. Nem ismertem ezt a receptet, de nagyon tetszik:) Nem baj, ha van vele munka, ha fincsi, akkor megéri:)

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó ötletes kiflikészítési módszer! Tetszik nagyon:-)

    VálaszTörlés