2012. december 4., kedd
Mákos legyező
Már készítettem sós változatban is legyezőt, de ahogy néztem nem került fel a blogra, így most hozok egy mákos változatot. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1,5 dl joghurt
- 0,5 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is, vagy akár elhagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 2 ek házi barack lekvár
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
+Lekenéshez: - 1 tojássárga+1 ek tej
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, majd a dagasztás programmal összeállítottam a tésztát, és duplájára kelesztettem.
Míg a gép dolgozott elkészítettem a tölteléket: a mákot elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk lekvárt és a tejet és összemelegítjük.
Ha szokásos módon készítjük a tésztát, akkor először a langyos joghurtba elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. A lisztet tálba szórjuk, majd a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tésztánk lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 12 részre vágjuk, majd gombóccá formázzuk a tésztadarabkákat.
Mindegyik gombócot, külön-külön kb. 15x10 cm téglalappá nyújtjuk majd a közepét megkenjük a mákos töltelékkel. Ezután a töltelékre borítjuk az egyik tésztaszélet, majd erre a másikat is, egy kicsit összecsípjük a tésztát ahol összeérnek a végek, majd a sodrófával végig megyünk még egyszer rajta, hogy egy kicsit lapuljon el.
Konyhaollóval bevagdossuk 7-8 helyen a tésztát, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen.
Áthelyezzük egy sütőpapíros tepsire, majd a bevágott részeket félrefordítjuk, lapjára igazítva, és legyező alakúra formázzuk.
20 percig pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Címkék:
baracklekvár,
édes kelt tészta,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
mák,
mákos péksütemény,
narancshéj,
péksütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Annyira tetszik ez a fajta sütemény és még eddig nem próbáltam ki. Nagyon finom lehet és nagyon guszta!
VálaszTörlésÉva, csak nyugodtan próbáld ki. Lehet, hogy bonyolultnak tűnik az elkészítése, de egyáltalán nem az és a tésztával is egy öröm dolgozni. :) És persze a végeredmény nagyon finom! :)
TörlésNagyon szép ez a formázás, a mákos töltelék pedig a kedvencem:) Boldog, kellemes adventi készülődést kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Trollanyu! :) Nekem is a kedvencem a mákos töltelék, csak a férjem nem díjazza nagyon. Ha egy évben csak egyszer készítenék, akkor is azt mondaná "Már megint mákos???".
TörlésNeked is kellemes Adventi készülődést! :)
Jajj, de szépek:)
VálaszTörlésEzt majd én is kipróbálom, nagyon guszta, jól néz ki! Érdekes, hogy nem folyik ki a töltelék belőle.
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésA töltelék nincs hogy kifolyjon, mert nem kell hígra csinálni. Ha netán mégis híg akkor még egy kis mákot adunk hozzá, így biztos, hogy nem fog kifolyni. :)