2012. december 12., szerda
Szezámmagos perec
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 ek tejföl
- 1,5 dl tej
+ 1 tojásfehérje
+ 15 dkg szezámmag
Elkészítés:
A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.
A sóval elkevert liszttet elmorzsoljuk a vajjal. Közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk.
A tésztát 15 percig pihentetjük, majd kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és perecformával kiszaggatjuk.
A tojásfehérjét felverjük egy kicsit villával, majd a perecek tetejét lekenjük vele.
A perecek tojásfehérjés felét szezámmagba mártjuk és sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk. 25-30 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszták ezzel a sok szezámmaggal! Be kell szereznem egy ilyen kiszúrót, aztán gyárthatom:-)
VálaszTörlésNem csak guszták, hanem finomak is. :)
TörlésSok sikert a kiszúró beszerzéséhez, majd a perecek készítéséhez. :)
Oh, de régen készítettünk ilyen perecet! Valamikor A Húgomnak ez volt a kedvence. Még az esküvőre is ezt készítette Anyukám. 250 személynek! ;-))
VálaszTörlésNekem is ismerős a 250 személynek sütkérezni esküvőre, így tudom hogy mivel jár. :) Ügyes volt édesanyád, és nagyon kitartó, de gondolom bármit a lányainak. :)
Törlés