Van már legyezőkalács a blogon, még egy blogkóstoló alkalmával készítettem, csak az citromos tölteléket kapott. Elég gyakran sütöm, mert aránylag könnyen és gyorsan megvan, s nem szárad meg még másnapra sem. Most újra fahéjasan készítettem férj kérésére, mint mostanában minden kalácsot/péksütit. :) A legfinomabb még langymelegen, egy bögre tejjel. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg finom liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 6 dkg vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek cukor
- 2 ek őrölt fahéj
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A liszteket, sót és a cukrokat egy dagasztótálba szórjuk. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojást, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a megmaradt tejet, és összedolgozzuk. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A fahéjas krémhez a vajat a cukorral jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a fahéjat is és egyneművé keverjük.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott deszkára borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk, majd egy 45x35-ös téglalapot nyújtunk belőle és megkenjük a fahéjas krémmel.
A téglalapot vízszintesen félbevágjuk, majd a két fél téglalapot is ketté vágjuk. Így kapunk négy egyforma szélességű tésztacsíkot.
Egy-egy tésztacsíkot egymásra helyezzünk. (Nem kell megijedni ha egy kicsit nyúlnak, mert majd kelés közbe eligazodnak.)
Az így kapott tésztacsíkokat 5 egyforma részre vágjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy 25x11 cm-es kalácsformát, egyik végét megemeljük és lazán belerakosgatjuk kettesével a tésztakockákat.
Egy kicsit eligazítjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
Mielőtt a sütőbe tolnánk, a tetejét lekenhetjük tojássárgával, vagy egy kis olvasztott vajjal, majd megszórhatjuk cukorral, de akár így simán is mehet a sütőben.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.
A megsült tésztát a formával együtt rácsra tesszük és 10 percig pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson hűtjük tovább.
Nagyon guszta és mivel imádom a fahéjat én is szívesen kipróbálnám! Ezt a formát még nem csináltam!
VálaszTörlésHúh, de jól néz ki! Itt csorog a nyálam utána :) Kaphatok belőle egy szeletkét?
VálaszTörlésIlyet én is csináltam már! Finom és mutatós. :)
VálaszTörlés