2015. május 18., hétfő

Kakaós zabkeksz



Újabb zabpelyhes keksz, mert szeretjük. :) Igazából mindig az kerül bele, olyan ízesítést kap a keksz ami éppen van itthon. Most ez a kakaós zabkeksz sült ki, nem az  a ropogós fajta, hanem inkább a puhább fajtából való.

Ebből az adagból 26 darab 20 grammos keksz lett.

Hozzávalók:

- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg darált dió, de akár apróra vágva is maradhat
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 dkg kakaó
- 1 tk fahéj
- 8 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A száraz hozzávalók egy nagyobb tálba szórjuk és elvegyítjük.
Elmorzsoljuk benne a vajat, majd az enyhén felvert tojásfehérjét is hozzáadva összegyúrjuk. Ha netán nem állna össze adhatunk hozzá 1-2 tk tejet.
Fóliába csomagoljuk a tésztát és legább fél órára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve diónyi nagyságú golyókat formálunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk őket.
Tenyerünkkel vagy egy lapos talpú pohárral lelapítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

6 megjegyzés:

  1. Szia!Szeretnék választ kapni a receptben lévő összetevőről! Cukorbeteg vagyok és kérdezném, hogy csak barna cukrot lehet használni édesítésre? Én eritrittel édesítek! A barna cukor kötelező része a keksznek? Válaszodat előre is köszönöm, üdvözöllek: Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, üdvözöllek! :)
      Nyugodtan használhatsz eritritet cukor helyett, én is próbáltam már és jó lett a keksz.
      Ha lesz időd, és az utolsó 2 évben közzétett bejegyzéseket átnézed még találsz eritrittel készült édességeket, hátha valamelyik elnyeri tetszésedet.:)
      Ha még bármilyen kérdésed lenne, nyugodtan írj.
      Kellemes hétvéget kívánok!

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm a gyors válaszodat! Nagyszerű lenne, ha találnék még olyan receptet a gyűjteményedben amit elkészíthetnék. Üdv: Zsuzsa

      Törlés
    3. Nagyon szívesen! :)
      Remélem találsz még olyan receptet amit elkészíthetnél.
      Egy kis segítség, az alábbi linken találsz pár olyan édesség receptet amiben eritrit szerepel és a finom liszt helyett zabliszt, durumliszt vagy teljes kiőrlésű liszt: https://abroszra-valo.blogspot.com/search/label/eritrit
      Minden jót neked! :)

      Törlés
  2. Szia, nekem tetszik ez a keksz, imádom a zabpelyhes dolgokat. Viszont gluténérzékeny vagyok, gm lisztből csinálnám. Zablisztből is ilyen lesz az állaga? Köszi a választ. üdv: Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anne, köszöntelek nálam! :)
      Örülök, hogy tetszik a recept és kiszeretnéd próbálni. Nyugodtan használhatsz csak zablisztet a kekszhez. Esetleg majd szükséges lesz pár kanál tej hozzáadása, hogy jól összeálljon a massza.:)
      Mi is szeretjük a zabpelyhes dolgokat, ezért ha van időd nyugodtan keresgélhetsz a blogon több ötletért is. Ezen a linken megtalálod a zabpelyhes recepteket: http://abroszra-valo.blogspot.com/search/label/zabpehely
      Ugyanakkor találsz pár gluténmentes receptet is, megnézheted ezeket is, hátha lesz a mi elnyeri a tetszésed: http://abroszra-valo.blogspot.com/search/label/glut%C3%A9nmentes
      Legyed szép a napot! Okki

      Törlés