Ahogy mindenki mostanában, én is karácsonyi sütik próbasütésével töltöm a szabad időmet. Még nincs kialakulva a végleges lista, ezért ha valami finomnak tűnő sütit látok, kipróbálom, s majd a kóstolás után eldöntjük, mi kerül fel a listára, és mi nem. :) Ezt az egyszerű, de igen mutatós kekszet Hankkánál láttam, s ugyan én nem kedvelem a marcipánt, de gondoltam egy próbát megér, ha én nem is, de a férjem biztos szeretni fogja. És láss csodát, még nekem is ízlett. :)
Egyúttal kipróbáltam az újonnan beszerzett kekszpecsétjeim egyikét is, s amint látható, nagyon jól bevált, kitűnő a tészta, megtartja az alakját és nem deformálódik sütés közben. Úgy hogy, még egy ok elkészíteni a kekszet, a díszítés pedig mindenki fantáziájára van bízva.
Hozzávalók a tésztához (kb. 60 darab):
- 25 dkg liszt
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 10 dkg marcipánmassza
- 1 tojássárgája
Diszíteni:
- kb. 5 dkg étcsokoládé + 1 tk olaj
- színes cukorgyöngy
Elkészítés:
A lisztet, cukrot és sót egy mélyebb tálba szórjuk és összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a lereszelt marcipánmasszával és tojássárgával egyneművé dolgozzuk.
Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve, a tésztát 2 darabba vágjuk és enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.
Sütőpapiros tepsire rakosgatjuk és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütőből kivéve 2-3 percet hagyjuk hűlni a tepsibe, majd rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd egy zacskóba töltjük. Kis lyukat vágunk a zacskó sarkán és becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét, és megszórjuk cukorgyönggyel.
Nagyon szépek
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon szépek lettek és biztos finom! Jó a pecséted is vagyis jó hozzá a tészta. Nekem mostanában kudarcok értek a pecséttel, de rájöttem hogy sütőporos tésztával nem jó csinálni.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :) Igen, ezt már én is tapasztaltam, hogy ha sütipecsétet szeretnénk használni, akkor semmiképpen nem szabad sütőport tenni a tésztába.
TörlésHű, de szuperek! Itt gyönyörködünk bennük a lányokkal. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, neked is Edit! :) Bevallom, nekem is tetszenek.;)
TörlésNagyon szépen díszítetted fel őket! És biztosan finomak is, mert a marcipán van benne, és azt én nagyon szeretem :-) Még én sem tudom, hogy mi lesz karácsonykor a menü, és milyen sütik lesznek, pedig amilyen gyorsan telnek a napok, mindjárt itt lesz karácsony!
VálaszTörlésElég nehéz felállítani a végleges menüsort, minden nap látok valami ínycsiklandozót. Már annyi ötlet és recept van, hogy szerintem az elkövetkezendő 10 évre elegendő lenne. :)
TörlésÉs köszönöm Neked is! :)