2016. február 5., péntek

Diós-kakaós falatkák


Nagyon lassan haladok az új receptek közzétételével, a munka mellett szinte semmire sincs időm, ez az aprósüti is még Karácsonyra készült, és csak most sikerül végre megosztani veletek is. Könnyű elkészíteni, a csokival való díszítés akár el is maradhat, de szerintem az csak jó tesz ennek a sütinek, vagy úgy általában minden sütinek. :D

Hozzávalók a tésztához:

- 17,5 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 ek kakaópor
- 1 tk fahéj
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 ek porcukor
- 6 dkg darált dió

Díszíteni:

- 5 dkg csokoládé (én felét étcsokival, a másik felét pedig fehércsokival díszítettem)
- 1 tk olaj

Elkészítés:

Egy edénybe elkeverjük a lisztet, sütőport, sót, kakaót, fahéjat és a darált diót.

A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a tojással is alaposan elkeverjük.

A lisztes keveréket több részletben hozzáadjuk a vajas masszához, majd egy egynemű, sima tésztává dolgozzuk.

A kész masszát két egyenlő részre osztjuk, majd kb. 3 cm átmerőjű rúddá formáljuk, folpackba csomagoljuk és egy egész éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

Másnap kivesszük a hűtőből az egyik tésztarudat és 20 szeletre vágjuk, majd golyócskákat formálunk belőle. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket és egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden sütemény közepében.

A tojásfehérjét a csipet sóval és porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót. (Nem lesz szükség az egész habra, ami megmaradt abból én csináltam pár diós habcsókot is.)
Az előzőleg kialakított mélyedéseket megtöltjük a diós habbal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk túl sokat a sütőben, mert akkor nagyon kemény lesz.

Hasonlóan járunk el a másik tésztarúddal is: 20 szeletre vágjuk, megformáljuk a golyócskákat, sütőpapírra rakosgatjuk őket, majd mindegyik közepében kis lyukat fúrunk és megtöltjük a diós tojáshabbal, végül megsütjük.

Ha kihűltek a sütik, a csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal, majd egymás mellé rakva a sütiket, egy papírtölcsér segítségével vékonyan becsíkozzuk tetejüket.


Recept innen.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, fincsi lehet! Jó hogy megmutattad nekünk is, jobb későn, mint soha :-)

    VálaszTörlés
  2. Már FB-on is megcsodáltam, most nézem közelebbről s még jobban tetszik! :-) Sort fogok rá keríteni előbb-utóbb!
    A munka melletti blogírás... tudom, miről beszélsz! :-) Már többször megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, de aztán meggondolom magam. Ha tudok rá időt szakítani, jövök. Meg aztán annyi süti van még, amit nem sütöttem meg. Mint például ez a diós! :-)

    VálaszTörlés