2016. július 14., csütörtök

Meggyes-vaníliás álom


Mostanában nem készül túl sok dolog a konyhámban. Főként időhiány miatt nem tevékenykedem annyit mint máskor, másrészt pedig a nagy meleg miatt. Azért ha meglátok valami finomságot, most különösen sütés nélküli édességet, megjegyzem és első alkalommal elkészítem. Ezt a receptet is Gabriellánál láttam, s mivel jól behűtve még fagylalt helyett is kitűnő desszert, a múlt hétvégén elkészítettem. Ajánlom nektek is ebben a rekkenő hőségben! :)

Hozzávalók a meggyes réteghez:

- 60 dkg meggy (pucolva mérve: 50 dkg)
- 5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 kk őrölt fahéj
- 10 dkg búzadara

+ kb. 15 darab babapiskóta

Hozzávalók a pudingos réteghez:

- 2 cs. főzhető vaníliás puding
- 6 ek cukor
- 8 dl tej

Elkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk majd rászórjuk a cukrot, és a vízzel együtt felforraljuk. Amikor a meggy egy kicsit megpuhult, levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Ez a folyamat akár el is hagyható, de én egy sima, egynemű masszát szerettem volna, ezért pépesítettem. Ezt mindenki döntse el, hogy szeretné inkább, így is, úgy is tökéletesen működik.

Ezután izésítjük a fahéjjal, visszatesszük a lángra, és amikor újra forr, akkor óvatosan beleszórjuk a búzadarát, csomómentesre keverjük és alacsony lángon besűrűsítjük.(kb. 5 perc)
Elzárjuk alatta a lángot és csak addig pihentetjük, amíg egy 20x25 cm-es tepsit/magas falú tálat kibélelünk folpack fóliával.

Beleöntjük a meggyes masszát, majd tetejét kirakjuk babapiskótával és félretesszük.

A pudingporhoz hozzászórjuk a cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Még forrón a babapiskóta rétegre öntjük, simítjuk.

Kihűtjük, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Tetejére tejszínhabot is tehetünk, de mi nem rajongunk érte, ezért ez elmaradt.

Másnap szeletelve kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Igen, emlékszem, láttam én is Gabriellánál. A tiéd is nagyon guszta lett! Finom lehet, főleg így, hogy nem kell begyújtani a sütőt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! :) Igen, nagyon finom volt, és kitűnő desszert a meleg napokra. :)

      Törlés
  2. De örülök, hogy megtetszett és elkészítetted! :) Nagyon szép, guszta szeletkét fotóztál... guszta!

    További szép nyarat kívánok Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a receptet, finom volt! :) Időközben elkészítettem a főzött krémmel töltött kókuszos tekercset is. Annak is nagy sikere volt. :) Neked is további szép nyarat!

      Törlés
  3. Szia! Nagyon finom lett köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Örülök, hogy elkészítetted, és ízlett a sütemény! :)
      Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés