Immáron a 30. fordulóhoz ért a blogkóstoló, a háziasszonyi szerep pedig Aninál, a "A parókia konyhájából" blog írójánál landolt. Páromul Sherpa konyháját kaptam, és miután jól szemügyre vettem a blogot, ezt a citromos-diós kockát készítettem el. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, még az időhiányban levő háziasszonyok is nyugodtan nekiállhatnak, valóban hamar megvan és finom is. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg darált dió
- 1 tk vaníliakivonat
- 15 dkg olvasztott vaj
- 5 ek tej
Hozzávalók a mázhoz:
- 3 tojássárga
- 15 dkg porcukor
- 1/2 citromleve
Elkészítés:
Egy tálba elvegyítjük a lisztet, sütőport, fahéjat, citrom reszelt héját és a darált diót.
A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket a csipet sóval gépi habverővel közepes keménységű habbá verjük. Ekkor kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, hogy jól összeverje a gép.
Közepes fokozaton addig verjük, amíg elfogy a porcukor és egy kemény habot nem kapunk.
Óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és tejet.
Sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a mázat, amihez a tojássárgát a cukorral és citromlével habosra keverjük.
A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük a mázat és hagyjuk telesen kihűlni.
Csak akkor szeleteljük, ha a sütemény kihűlt és a máz is megszáradt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése