2016. szeptember 5., hétfő

Citromos-diós kocka + Blogkóstoló 30. forduló


Immáron a 30. fordulóhoz ért a blogkóstoló, a háziasszonyi szerep pedig Aninál, a "A parókia konyhájából" blog írójánál landolt. Páromul Sherpa konyháját kaptam, és miután jól szemügyre vettem a blogot, ezt a citromos-diós kockát készítettem el. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, még az időhiányban levő háziasszonyok is nyugodtan nekiállhatnak, valóban hamar megvan és finom is. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg darált dió
- 1 tk vaníliakivonat
- 15 dkg olvasztott vaj
- 5 ek tej

Hozzávalók a mázhoz:

- 3 tojássárga
- 15 dkg porcukor
- 1/2 citromleve

Elkészítés:

Egy tálba elvegyítjük a lisztet, sütőport, fahéjat, citrom reszelt héját és a darált diót.

A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéket a csipet sóval gépi habverővel közepes keménységű habbá verjük. Ekkor kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, mindig megvárva, hogy jól összeverje a gép.
Közepes fokozaton addig verjük, amíg elfogy a porcukor és egy kemény habot nem kapunk.

Óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és tejet.

Sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a mázat, amihez a tojássárgát a cukorral és citromlével habosra keverjük.

A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük a mázat és hagyjuk telesen kihűlni.

Csak akkor szeleteljük, ha a sütemény kihűlt és a máz is megszáradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése