Az, hogy két különböző lapot és krémet kell készíteni, senkit se ijesszen meg, mert egy könnyen elkészíthető süteményről van szó, ami mellesleg még mutatós is, az izéről nem beszélve. :) Az eredeti receptben mandula volt használva, de mivel én nem szeretem a mandulát, ezért dióval készítettem el, de akár darált mogyorót is lehet tenni a piskótába.
- 4 tojás
- 7 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg darált dió
- 2 ek liszt
- 1 tk sütőpor
Hozzávalók a világos piskótához:
- 4 tojás
- 7 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 7 ek liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 ek liszt
- 3 dl tej
- 15 dkg vaj
- 4 ek mogyorókrém (kb. 15 dkg)
Tetejére:
- 10 dkg tejcsoki
- 1 ek olaj
- 3-4 ek durvára vágott dió
Elkészítés:
A diós laphoz, a tojásokat a cukrokkal és sóval habosra keverjük, majd beleforgatjuk a darált diót és a sütőporral elkevert lisztet is, és egynemű masszává keverjük.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
A világos laphoz, a tojásokat a cukorral és sóval ugyancsak habosra keverjük, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe (mint a diós lapnál) simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.
A sütőből kivett piskótákat pár percig a tepsibe hagyjuk, majd kiemeljük a sütőpapír segítségével, lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról és teljesen kihűtjük.
A krémhez a tojásokat felverjük a kétféle cukorral. Nem kell habosra keverni, csak hogy összekeveredjenek. A lisztet is hozzákeverjük, felöntjük a tejjel és simára keverjük. Aleda vízgőz fölött sűrítette be, de én egy kicsit felgyorsítottam a folyamatot, és kis lángon, állandó kavargatás mellett sűrítettem be. Így is tökéletes lett, nem égett le, és pár perc alatt megvolt, csak nagyon ügyeljünk, hogy ne égessük le az alját. Ha mégis odakapja, akkor gyorsan tegyük át egy másik lábasba, és addig kavargassuk alacsony lángon, amíg egy pudingszerű krémet nem kapunk.
Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.
Ezután 2 részre osztjuk a krémet.
Felébe beleforgatjuk a mogyorókrémet, másik felét pedig a habosra kevert vajba.
Ha a lapok is kihűltek, és a krém is elkészült, akkor összeállítjuk a tésztát.
A diós lapot tálcára helyezünk és rásimítjuk a barna krémet, ráhelyezzük a világos piskótát, majd erre rásimítjuk a fehér krémet. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd a tetejére kenjük a gőz fölött megolvasztott és olajjal elkevert csokit. Rászórjuk a durvára vágott diót, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Nagyon jól néz ki,éppen nekem való:-)) Szeretem az ilyen süteményeket!
VálaszTörlésCsuda jól néz ki. 🙂
VálaszTörlésTényleg nagyon mutatós, és el tudom képzelni, hogy milyen finom lehet :-)
VálaszTörlésNagyon tetszetős szerintem is!
VálaszTörlésNekem is tetszik!:) Ezt már én is kinéztem Aledánál, kipróbálom majd, a tiéd is csodásan néz ki. :)
VálaszTörlésElmentettem a receptet, lehet, hogy ő lesz egyik húsvéti sütink. :)
VálaszTörlésNekem a sima piskota 4 evokanal liszttel van,vajon most melyik a jo???
VálaszTörlésKedves Kanya, gondolom, hogy a világos piskóta liszt mennyiségét kérded. Aledánál valóban 4 ek van, de mivel én hasonló állagú tésztát szerettem volna, mint a diósnak, ezért ugyanannyi mennyiségű lisztet tettem bele, mint a diós piskóta száraz hozzávalói.
Törlés