2017. január 12., csütörtök

Rahátos-diós harlekin szelet



Ez a sütemény volt az egyik karácsonyi sütink, a recept pedig egy tavalyi Erdélyi konyhából való, amit anyósoméknál tett látogatásunk során lapozgattam. Annak ellenére, hogy lapokat kell nyújtani hozzá, amit én kifejezetten nem szeretek, alapjába véve elég könnyen elkészíthető, igaz egy kicsit időigényesebb. Az a jó, ha minél több színű rahátot használunk hozzá, azonban azt tanácsolom, hogy a menta ízű, zöld színűt inkább hagyjuk ki. Összességében egy finom, mutatós sütemény, és az alább megadott hozzávalókból egy jó nagy adag jön ki.

Hozzávalók a lapokhoz:

- 60 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 7 g szárított élesztő
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás
- kb. 2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 8 dkg cukor
- 25 dkg darált dió

+ 6 ek pikáns lekvár (nálam Édesanyám sárgabaracklekvárja)

+ 50 dkg színes rahát

Hozzávalók a mázhoz:

- 3 tojássárga
- 12,5 dkg porcukor

Elkészítés:

Dolgozófelületre szitáljuk a lisztet, sót és sütőport, rászórjuk a száraz élesztőt és elkeverjük. A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy egynemű, puha tésztát kapjuk.

4 egyforma részre osztjuk, cipókat formálunk és folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.

A rahátot vágjuk vékony hasábokra. Hogy könnyebben tudjuk vágni a rahátot, a kést mártsuk bele porcukorba vagy lisztbe. A kapott rahát darabkákat forgassuk bele porcukorba, hogy ne ragadjanak egymáshoz.

A tojásfehérjéket csipetnyi sóval közepesen kemény habbá verjük, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, addig verjük amíg elfogy a cukor és egy kemény habot nem kapunk. Végül óvatosan beleforgatjuk a darált diót is.

A hűtőből kivett tésztacipót egy sütőpapírra helyezzük, és 24x30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe.
Lekenjük a lekvárral, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Kirakjuk raháttal, ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot és rásimítjuk a dióhabot, végül beborítjuk a negyedik lappal.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.

Közben elkészítjük a mázat, amihez a tojássárgát a porcukorral habosra keverjük.

A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük a mázat és visszatesszük a kikapcsolt sütőben még 10 percre. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.


3 megjegyzés:

  1. Fincsi sütit készítettél, jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Szép szeletek! Ennek a sütinek a receptje nekem is megvan, még régen Anyukám szerezte egy lagzis sütögetés során. Valamikor sütöttem is, tényleg finom süti. De menta ízű raháttal még nem találkoztam. :-)

    VálaszTörlés