Hozzávalók a lapokhoz:
- 60 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 7 g szárított élesztő
- 7 g szárított élesztő
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás
- kb. 2 ek tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 8 dkg cukor
- 25 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 8 dkg cukor
- 25 dkg darált dió
+ 6 ek pikáns lekvár (nálam Édesanyám sárgabaracklekvárja)
+ 50 dkg színes rahát
Hozzávalók a mázhoz:
- 3 tojássárga
- 12,5 dkg porcukor
Elkészítés:
Dolgozófelületre szitáljuk a lisztet, sót és sütőport, rászórjuk a száraz élesztőt és elkeverjük. A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy egynemű, puha tésztát kapjuk.
4 egyforma részre osztjuk, cipókat formálunk és folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
A rahátot vágjuk vékony hasábokra. Hogy könnyebben tudjuk vágni a rahátot, a kést mártsuk bele porcukorba vagy lisztbe. A kapott rahát darabkákat forgassuk bele porcukorba, hogy ne ragadjanak egymáshoz.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval közepesen kemény habbá verjük, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, addig verjük amíg elfogy a cukor és egy kemény habot nem kapunk. Végül óvatosan beleforgatjuk a darált diót is.
A hűtőből kivett tésztacipót egy sütőpapírra helyezzük, és 24x30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe.
Lekenjük a lekvárral, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Kirakjuk raháttal, ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot és rásimítjuk a dióhabot, végül beborítjuk a negyedik lappal.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.
Közben elkészítjük a mázat, amihez a tojássárgát a porcukorral habosra keverjük.
A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük a mázat és visszatesszük a kikapcsolt sütőben még 10 percre. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Elkészítés:
Dolgozófelületre szitáljuk a lisztet, sót és sütőport, rászórjuk a száraz élesztőt és elkeverjük. A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy egynemű, puha tésztát kapjuk.
4 egyforma részre osztjuk, cipókat formálunk és folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
A rahátot vágjuk vékony hasábokra. Hogy könnyebben tudjuk vágni a rahátot, a kést mártsuk bele porcukorba vagy lisztbe. A kapott rahát darabkákat forgassuk bele porcukorba, hogy ne ragadjanak egymáshoz.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval közepesen kemény habbá verjük, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, addig verjük amíg elfogy a cukor és egy kemény habot nem kapunk. Végül óvatosan beleforgatjuk a darált diót is.
A hűtőből kivett tésztacipót egy sütőpapírra helyezzük, és 24x30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe.
Lekenjük a lekvárral, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Kirakjuk raháttal, ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot és rásimítjuk a dióhabot, végül beborítjuk a negyedik lappal.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.
Közben elkészítjük a mázat, amihez a tojássárgát a porcukorral habosra keverjük.
A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük a mázat és visszatesszük a kikapcsolt sütőben még 10 percre. A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Fincsi sütit készítettél, jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésSzép szeletek! Ennek a sütinek a receptje nekem is megvan, még régen Anyukám szerezte egy lagzis sütögetés során. Valamikor sütöttem is, tényleg finom süti. De menta ízű raháttal még nem találkoztam. :-)
VálaszTörlés