2017. február 13., hétfő

Valentin napi szívecskés sütemény


Holnap van Valentin-nap, a szerelmesek napja, és mivel a szerelmet sokszor szívecskével szoktuk ábrázolni, ezért egy ilyen szívecskés sütivel készültem. Szerintem minden nap süthetnék hasonló süteményt, mert személy szerint úgy érzem, hogy minden nap ünnep amit szerelmünkkel tölthetünk. A szerelemnek nem egy napot, hanem egy életet kell szentelni! :)

A sütit Moha receptje alapján készítettem, köszönet érte.

Hozzávalók a kakaós tésztához:

- 18 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 dkg kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 tojás
- 1 dl tej

Hozzávalók a világos tésztához:   

- 30 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 1,5 kk szódabikarbóna
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tk vaníliakivonat
- 3 tojás
- 1,5 dl tej

Elkészítés:

A kakaós tésztához, egy tálba elvegyítjük a lisztet a kakaóporral, a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával.
Egy másik edénybe a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük. A tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk, majd váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és tejet, és egyneművé keverjük. Belesimítjuk egy 22 x 32 cm-es nagyságú tepsibe, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral, és 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb. Végezzünk tűpróbát!
Hűlni hagyjuk.

Ha teljesen kihűlt, akkor 5 cm-es szív kiszúróval kiszaggatjuk a szíveket. Nem lesz szükségünk az egészre, de a maradékból készíthetünk piskótagolyót, vagy elfogyaszthatjuk csak önmagában.

A világos tészta száraz hozzávalóit egy tálba elvegyítjük. Egy másik edénybe a vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk, majd váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és tejet, és egyneművé keverjük.

Egy 30 x 12 cm-es doboz formát kibélelünk sütőpapírral vagy kikenünk vajjal és megszórunk liszttel, majd az aljára kenünk pár kanál világos masszát. Csak annyit, hogy vékonyan befödje a forma alját. Szorosan egymáshoz illesztve beleállítjuk a szíveket úgy, hogy a sor elején és végén ne érjenek a forma falához.


A világos masszát egyenletesen eloszlatjuk az üresen maradt részekben, kicsit az asztalhoz ütögetjük a formát, majd előmelegített sütőben 190 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb. Végezzünk tűpróbát!

A formában hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor tetejét megszórjuk porcukorral.

1 megjegyzés: