Egy kicsit különlegesebb ízvilágú ez a mangós-kókuszos morzsasüti, hisz eddig még soha nem került mangó süteménybe nálunk. Most sem történt volna, ha nem sikerül egy kemény, éretlen mangót vásárolni. Pár napig hagytam a konyhapulton hátha beérik, de aztán ahogy eljött a hétvége és a süti készítés ideje, tovább nem rakosgattam egyik helyről a másikra, felhasználtam tölteléknek. A kókusszal tökéletes párost alkottak, nagyon finom lett. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 mk sütőpor
- 10 dkg (nád)cukor
- 5 dkg apró szemű zabpehely
- 5,5 dkg kókuszreszelék
- 12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 tojássárga
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 darab mangó (35 dkg tisztán mérve)
- 2 cs. vaníliás cukor, vagy ízlés szerint cukor
- 2 ek keményítő
- 6 ek víz
Elkészítés:
A mangót meghámozzuk, és kockákra vágjuk, majd a vaníliás cukorral együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad és a mangó levet enged. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. A keményítőt csomómentesre kavarjuk a vízzel, majd beleöntjük a pépesített mangóhoz, visszatesszük a lángra és 1-2 perc alatt, állandó kavargatás közben besűrűsítjük. Félretesszük és kihűtjük.
A tésztához a lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot egy tálba szórjuk, majd a zabpehellyel és a kókuszreszelékkel elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgával morzsalékosra dolgozzuk. Nem fog összeállni a tészta szép simára, de ez nem baj.
A massza 2/3 részét egy sütőpapírral bélelt 26 x 18 cm nagyságú tepsi aljára szórjuk, majd egyenletesen belenyomkodjuk, úgy hogy egy vékony pereme a szélén is legyen.
Rásimítjuk a kihűtött mangós krémet, majd erre rászórjuk a megmaradt morzsát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (amíg a teteje aranybarna lesz).
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből és rácson kihűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése