2018. június 21., csütörtök

Gyümölcsös jégkrém chia maggal (cukormentes)


Ebbe a melegben két naponta gyártom a gyümölcsös jégkrémeket, mikor milyen gyümölcs van itthon. Legutóbb egrest és cseresznyét használtam hozzá, és egy kis chia mag is került bele. Egészséges és finom jégkrém, ezért csak ajánlani tudom nektek is. :)

Hozzávalók 4 db 75 ml-es formához:

- 1 tk chia mag + 3 ek víz
- 1 kis doboz natúr joghurt (125 ml)
- 5 dkg egres
- 1,5 tk porított eritrit
- 10 dkg kimagozott cseresznye

Elkészítés:

A chia  magot a vízzel elvegyítjük, és kb 3 órára félre tesszük, hogy a chia mag megszívja magát folyadékkal.

Az egrest megmossuk, majd a joghurt 1/3-al és a por eritrittel egy magasabb falú edénybe tesszük és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a chia mag 1/3-át, és egyenletesen elosztjuk a formák aljában. 30 percre betesszük a fagyasztóba, így annyira megfagy majd, hogy a következő réteg szépen látszani fog, és nem vegyülnek egybe.

Ha letelt a 30 perc, kivesszük a fagyasztóból, majd a világosabb színű cseresznyét is pépesítjük a joghurt másik 1/3-val, elkeverjük a chia mag 1/3-val, és rákanalazzuk az egres rétegre. Újabb 30 percre tesszük a fagyasztóban.

Ezután a megmaradt joghurtot és cseresznyét is pürésítjük, hozzákeverjük a megmaradt chia magot, és megtöltjük a formákat úgy, hogy kb. fél centi szabadon maradjon a tetején. Beleillesztjük a pálcikákat és kb. 3 óra alatt megfagyasztjuk. Én egész éjszakára hagytam a fagyasztóban.

Fogyasztás előtt pár perccel kivesszük a mélyhűtőből a formákat, langymeleg vízzel megtelt pohárba állítjuk 10-15 másodpercig, így majd könnyen kivehető a jégkrém a formából. Fogyasszátok egészséggel! :)


Tipp:

  • Mivel én 2 féle cseresznyét használtam, ezért a joghurtot és a chia magot is 3 részre osztottam, és külön-külön fagyasztottam le minden réteget. Ha csak egyfajta gyümölcsöt használunk, vagy nem szeretnénk, hogy a különböző gyümölcs rétegek látszódjanak, akkor mindent tegyünk egy magasabb falú edénybe és botmixerrel pépesítjük, keverjük el a chia maggal, majd töltjük meg a formákat, és fagyasztjuk.
  • A chia mag akár el is hagyható.
  • Eritrit helyett használhatunk mézet vagy porcukrot is, csak akkor ebben az esetben nem lesz cukormentes a jégkrém.
  • Ha nincs formánk, akkor kisebb műanyag poharakba is tölthetjük a joghurtos gyümölcspépet. Ebben az esetben a pálcikákat, vagy kanalat, csak akkor nyomjuk a formába, amikor a krém már félig megfagyott.
  • Még több gyümölcsös jégkrémet ide kattintva olvashatsz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése