2019. április 18., csütörtök

Diós-csokis márványkalács


Mivel nem telhet el ünnep kalács nélkül, az idei Húsvétra ezt a diós-csokis márványkalácsot ajánlom figyelmetekbe. Sokkal mutatósabb, mintha csak egyszerűen fonott kalácsot sütnénk, viszont egyáltalán nem nehezebb az elkészitése. Tésztája puha, foszlós, a töltelék pedig kedvünk szerint variálható.

Hozzávalók a tésztához:

- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 36 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 5 g szárított (instant) élesztő
- 3,5 dkg olvasztot és kihütőtt vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 6 dkg darált dió
- 6 dkg étcsokoládé
- 3 tk akácméz
- 1 ek tej

Tetejét lekenni : - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A langyos tejet a mixer táljába öntjük és hozzáadjuk az egész tojást. Rászórunk 1 csipet sót, a citrom reszelt héját majd rászitáljuk a lisztet. Erre rászórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát.
(Megj.:A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően. Ha úgy látjuk, hogy túl kemény a tészta akkor hozzácsurgatunk még 1-2 evőkanál tejet, illetve ha túl lágynak véljük a tésztát, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket.
Az étcsokoládét gőz fölött összeolvasztjuk a mézzel, majd a darált dióhoz adjuk, és elkeverjük annyi tejjel, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk. Nekem csupán 1 evőkanálnyi tejre volt szükségem.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a csokoládés-diós krémet.
Keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, és ketté hajtjuk. Letakarjuk és 10 percet pihentetjük.

Ezután a tésztát forma hosszúságú téglalappá nyújtjuk, amit ujjnyi vastagságú csíkokra vágunk.

Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba óvatosan megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt formába (25x11 cm) rakosgatjuk őket, szorosan egymás mellé. Az első sor tésztacsíkra helyezzük a következő sort, és addig folytattatjuk amíg az összes tésztacsík el nem fogy.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, 10 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a kalácsot a formából és rácson kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése