Csupán 12 db összeragasztott diós tojáslinzer lett, ezért ajánlom a dupla adag elkészítését.
A használt tojásforma méretei: hossza 9,5 cm, szélesség 6,5 cm.
Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg pirított és darált dió
- 20 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 1 mk sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojássárga
- kb. 2-3 tk tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg pirított és darált dió
- 3,5 dkg porcukor
- 1 tk cukrozatlan, holland kakaópor
- 1/2 mk őrölt fahéj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek baracklekvár
- kb. 20 ml tej
Tetejét megszórni: - porcukor
Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, vigyázva nehogy túl piruljon, mert akkor keserű lesz. Kihűtjük és ledaráljuk.
A lisztet egy nagyobb tálba szórjuk és elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a sót, a porcukrot, a sütőport, a pirított és darált diót, valamint a citrom héjat, és elkavarjuk. Hozzáadjuk a tojássárgát és annyi tejfölt, hogy egy egynemű, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
Megj.: A tejfölt teáskanalanként adjuk hozzá, és csak annyit, hogy összeálljon a tészta.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve, lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tojás alakú/tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden másodiknak a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen!
(Ha lágyulna a tészta, és nehézkes lenne vele dolgozni, akkor tegyük a mélyhűtőbe 5-10 perce, majd folytassuk a szaggatást.)
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, külön az egész darabokat, és külön tepsire a lyukas kekszeket (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
A töltelék száraz hozzávalóit egy mélyebb tálba mérjük, hozzáadjuk a baracklekvárt és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl folyós masszát kapjunk.
Miután kihűltek a kekszek, az egész tojáslinzert vékonyan megkenjük diós töltelékkel, majd óvatosan ráhelyezzük a lyukas tojást. Végül az összeragasztott linzereket enyhén megszórjuk porcukorral.
Azonnal is fogyasztható, de másnapra lesz az igazi, miután jól összeértek az ízek.
Az összeragasztott kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése